Apetit-sopimusviljelijöiden Satakunnassa viljelemiä kasviksia kotiovelle toimittavan Kasvimaani-palvelun vetäjien mukaan palvelu on nykyiseen kaupunkielämään sovitettu tapa hankkia kasviksia helposti ja samalla palata aikaan, jolloin ne hankittiin tutuilta viljelijöiltä tilalta tai torilta.

Toimitukset alkavat kasvisten satokaudella elokuussa mutta tilauksen voi tehdä jo nyt. pKasvimaanissa voi myös seurata omien kasvisten viljelyä ja tutustua niiden viljelijöihin.

"Kun kotona on jatkuvasti hyvä valikoima kasviksia, tulee niitä myös syötyä enemmän. Tästä hyötyvät erityisesti kotitoimituksia arvostavat kiireiset kuluttajat", kertoo tuoteryhmäpäällikkö Anna Lajunen Kasvimaani-tiimistä Apetitin julkaisemassa tiedotteessa.

Kasvisboxissa on aina vähintään viittä eri kasvista tai niiden lajiketta. Pakkauksen paino vaihtelee noin 5–6 kilon välillä hieman laatikosta löytyvien eri kasvisten ja niiden koon mukaan.

Satokauden kuluessa kasvisboxissa matkaa esimerkiksi Romance-lajikkeen porkkanoita, Petrovsky-lanttua, Pablo-punajuurta ja Pacific-palsternakkaa.

Ennakkotilaajat saavat nyt heinäkuun loppuun asti kasvisboxin alennettuun hintaan. Toimitukset alkavat elokuussa sadon kypsyttyä. Alkuvaiheessa kasvisboxeja toimitetaan pääkaupunkiseudulle.

Mahdollisuus tutustua viljelijöihin

Kasvimaani-palvelun kautta on mahdollista tutustua myös viljelijöihin. Porkkanaa ja palsternakkaa viljelevä Ilkka Mattila on yksi Kasvimaanin Apetit-sopimusviljelijöistä. Hänellä on tila Ulvilassa, Sunniemen kartanon historiallisilla mailla.

"Kun kuulimme poikani Toni-Anton in kanssa Kasvimaani.fi:stä, päätimme lähteä mukaan. Viljelemme Kasvimaanin asiakkaille kahta porkkanalajiketta: sirompaa varhaislajiketta Nandaa ja perinteistä Romancea sekä Pacific-lajikkeen palsternakkaa. On hienoa, että Kasvimaanin kautta voimme tuoda työmme ja viljelemämme kasvikset ihmisten iloksi ja samalla edistää kotimaisten kasvisten käyttöä, kertoo viljelijä Ilkka Mattila.

Kasvimaanin viljelijät noudattavat Apetitin omaa Vastuuviljelymenetelmää, jota on kehitetty omalla koetilalla Köyliössä ja yhteistyössä viljelijöiden ja tutkijoiden kanssa 2000-luvun alusta saakka. Kotimaisten avomaankasvisten viljelyn tutkimustoimintaa Apetitilla on tilalla ollut jo vuodesta 1954.

Viljelijämme noudattavat vuosien tutkimustulosten mukaan määriteltyjä ja ekologisesti kestäviä viljelymenetelmiä. Nyt tuomme arkisen arvokkaan työn läpinäkyväksi ja kerromme kasvisten tarinaa uudella tavalla", kertoo kehityspäällikkö Leena Helminen Apetitilta.