Helsingin Sanomain Säätiön järjestämän Uutisraivaaja-kilpailun voitosta kisaa viisi finalistia. Hakemuksia kilpailun viidennelle kaudelle tuli kaikkiaan 55, ja tuomariston mukaan hakijajoukko oli tasokas.

Jatkoon valitut hankkeet kehittävät muun muassa moniäänisyyden mittaamista mediassa, tiedon läpinäkyvyyttä, uusi tapoja käyttää ääntä kerronnan keinona sekä nuoria puhuttelevaa journalismia.

”Finalistien projektien teemat ovat kunnianhimoisia ja vahvasti ajassa kiinni”, sanoo tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä tiedotteessa.

Finalistit saavat säätiöltä 10 000 euroa siemenrahaa. He kehittävät projektejaan eteenpäin seuraavan noin puolen vuoden ajan, ja työssä tukena on kokeneita mentoreita media- ja innovaatiokentältä.

Finalistit ovat:

  • Comcom: Yhteisöalusta verkkosivuille, kuten uutissivustoille. Kokoaa lukijat yhteen chat-alustalle, joka mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun uutisista ja ajankohtaisista aiheista.
  • Kansalaiskide: Projektissa kehitetään niin sanottujen tietokiteiden käyttöä kansalaistoiminnassa. Tietokide on avoin nettisivu, jonka osallistavaa käyttöä projekti pilotoi osana Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa.
  • Moniäänisyysmittari: Mediatalojen tietokantoihin ja arkistoihin perustuva digitaalinen palvelu, joka avaa, ketkä pääsevät ääneen yhteiskunnallisessa keskustelussa. Uusi sovellus kokoaa tietoa muun muassa haastateltavien sukupuolesta, ammatista ja puolueista.
  • RARE: Uusi media nuorilta nuorille. Kehitettävään sovellukseen tarkoitus tuottaa audiovisuaalista, journalistista sisältöä, jota on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa.
  • Voconaut: Paikkatietoon perustuva mobiiliratkaisu, joka tarjoaa mediataloille uusia tapoja hyödyntää lisättyä äänitodellisuutta. Kaupunkimosaiikki-projektissa ajatuksena kehittää syväjournalismin ja tarinoiden kokonaisuutta Helsinkiin.

Uutisraivaajan voittaja tai voittajat valitaan loka-marraskuun vaihteessa 2019. Kilpailussa on jaossa 250 000 euroa kehitysrahaa, joka voidaan myöntää yhdelle finalistille tai jakaa useamman kesken.

Uutisraivaajan tavoitteena on löytää uusia ideoita, jotka kehittävät tiedonvälitystä tai journalismia. Innovaatiokilpailun ovat aiemmin voittaneet Scoopinion, Long Play, Kuka, Lucify, Frameright ja Tripsteri.