Tavarataivas. Päähenkilö ja ohjaus: Petri Luukkainen. 2013.

Suomalainen ihminen saa syntyessään äitiyspakkauksessa 57 välttämättömyystavaraa. Aikuisikään mennessä tavaraa on kertynyt niin paljon, että määrä alkaa ahdistaa. Nämä kaksi asiaa dokumenttiohjaaja Petri Luukkainen toteaa omaa elämäänsä pohtivassa Tavarataivas-elokuvassa.

Luukkainen harkitsi pari vuotta sitten isompaan asuntoon muuttamista, kun kaksio ei riittänyt hänen tavaroilleen. Hän oli alkanut paikata kolme vuotta aikaisemmin päättyneen seurustelusuhteen jättämää tyhjiötä ostamalla. Hän on mainostajan unelma, sillä mitäpä 26-vuotias klubeilla pörräävä sinkkumies ei ilokseen hankkisi.

Tavarat eivät kuitenkaan tuo onnea. Isomman asunnon hankkimisen sijaan Luukkainen tyhjentää asuntonsa aivan kaikesta tavarasta varastoon ja aloittaa vuoden kestävän ihmiskokeen. Varastosta sai hakea yhden tavaran päivässä. Hän testasi, mitä oikeastaan tarvitsee elämäänsä.

Elokuva keskittyy tarkastelemaan Luukkaisen ajatuksia ja suhdetta maalliseen omaisuuteensa. Dokumenttia on kritisoitu siitä, ettei se ota kantaa ostamiseen laajemmin yhteiskunnallisemmalla tasolla tai ekologisuuden näkökulmasta. Omakohtaisuus tekee kuitenkin aiheen henkilökohtaiseksi myös katsojalle sekä naurattaa ja itkettää.

Luukkainen toteaa, että hän tarvitsee noin sata välttämättömyystavaraa ja toiset sata mukavuussyistä. Se pistää miettimään, miksi omat kaapit tursuavat tavaraa ja mikä niiden merkitys on.

Dokumentin alussa päähenkilö kertoo, että hän oli kuluttanut rahaa viime vuosina niin, että luottokortti oli tapissa. Olisi ollut kiinnostavaa tietää, miten Luukkaisen kulutustottumukset vuoden aikana muuttuivat. Tasapainottiko hän talouttaan vai kuluttiko hän rahaa muihin nautintoa antaviin asioihin?

Tavarataivas on ollut alkuvuoden hittielokuva. Suomen Elokuvasäätiö innostui rahoittamaan elokuvaa kesken prosessia, kun Luukkainen oli näyttänyt demon materiaalista. Lisäksi tukea tuli AVEK:lta ja Yleltä, yhteensä 300 000 euroa. Elokuvan matka jatkuu ulkomaille, sillä elokuva saa kansainvälisen ensi-iltansa Torontossa, New Yorkissa tai Sveitsissä. Luukkaisella on kansainvälinen agentuuri sekä sopimuksia tv-kanavien kanssa.