Sosiaalinen media

Senja Larsen 15.3. 13:03

Vaikuttajamarkkinoinnista on tulossa 10 miljardin dollarin liiketoimintaa Yhdysvalloissa – kuluttajat etsivät aitoja tuotearvosteluita

Vaikuttajamarkkinoiden siivun arvioidaan nousevan Yhdysvalloissa 10 miljardiin dollariin ensi vuoteen mennessä.

Sitä tuntuu olevan kaikkialla. Ravintolisät, sisustus, muoti, ruoka ja härvelit. Oli kanava mikä tahansa, sisältöä piisaa, josta ei aina ihan saa selvää, onko kyseessä mainonta vai vilpitön tuotearvostelu.

Kannabismarkkinointia ja pakkaussuunnittelua San Franciscossa tekevä Lilli Keinänen saa kerran kuussa ilmaisen paketillisen kannabistuotteita testattavaksi.

"Otan tuotteista kuvat, kirjoitan tekstit ja hashtagit ja lataan ne valmiiksi Planoly-sometyökaluun. Postaan jotain kerran viikossa ja seuraan sen päivän ajan kommentteja sekä tykkäyksiä", Keinänen kertoo.

Asiakkaat löytävät markkinointiviesteistä koodin, jonka avulla saa 20 dollarin alennuksen ensimmäisestä ostoksesta, ja Keinänen saa myynnistä provikan.

Jokaiseen tekstiin hän lisää henkilökohtaisen kulman, jotta sisältö ei tuntuisi liikaa mainokselta. Vielä ei ole tullut vastaan tuotetta, jota Keinänen ei suostuisi mainostamaan.

"Joskus saan arvioitavaksi tuotteita joita en itse käytä, kuten poltettavat kannabiskukat. Silloin käännän aiheen asiakasryhmiin ja markkinointiin. Vaikka siihen, kuinka kannabista myydään nykyään enemmän fiiliksen mukaan kuin lajikkeen nimellä."

Vaikuttajabisneksessä pyörii iso raha

Nettimainontaa ajatellaan usein selkeinä sisällöstä erottuvina bannereina tai mainoksina, mutta se on paljon muutakin. Vaikuttajamarkkinoiden siivun arvioidaan nousevan Yhdysvalloissa 10 miljardiin dollariin ensi vuoteen mennessä, ja sen eri kategoriat alkavat muotoutua.

Keinänen on niin kutsuttu nanovaikuttaja, sillä hänellä on alle tuhat seuraajaa Instagramissa. Kaikki mainospostauksensa hän merkitsee #ad-merkinnällä, jotta sisällön tunnistaa mainokseksi.

Kaikki vaikuttajamarkkinoijat ja tuotearvostelijat eivät ole yhtä suoraselkäisiä. Washington Post paljasti vuosi sitten, että yli puolet verkkojätti Amazonin tuotearvioista on feikkejä tai maksettuja. Yelp-palvelussa määrän on arvioitu olevan kolmanneksen luokkaa. Joukko yrityksiä, kuten Fakespot ja ReviewMeta suodattavat näitä pois ja tarjoavat nähtäville autenttiseksi arvioituja sisältöjä.

Surullisenkuuluisia Fyre-festivaaleja somessa hehkuttaneet valokuvamallit ja 106 miljoonan Twitter-seuraajan Kendall Jenner haastettiin oikeuteen asti valheellista markkinoinnista.

Feikkiarvostelun tunnistaa usein siitä, että niissä toistetaan tiettyjä avainsanoja ja tuotteen nimeä. Kielteisiä arvioita vaikuttajamarkkinoijat harvemmin levittävät, sillä siihen tyssäävät tienestit. Kokonaan oma pelikenttänsä on kilpailijoiden tuotteita kritisoivat feikkiarvostelut.

Monet verkkokauppojen asiakkaat eivät enää lue viiden tai yhden tähden arvioita, vaan keskittyvät 2–4 tähden antajiin sillä oletuksella, että aidot ovat siinä joukossa, jotka löytävät tuotteista tai palveluista jotain kehitettävääkin.

Megavaikuttaja: sadoista tuhansista miljooniin seuraajiin

Megavaikuttajat ovat julkkiksia, joiden jokaista liikettä seuraa valtava määrä yleisöä. Esimerkiksi maailman nuorimmaksi itse rahansa ansainneeksi miljardööriksi hiljan kruunattu 21-vuotias 129 miljoonan Instagram-seuraajan Kylie Jenner veloittaa miljoonan sponsoroitua sosiaalisen median viestiä kohti.

On kannabis-laastaria, kynähöyrystintä, keksejä, karkkejä, öljyä, rasvaa ja teetä, kannabismarkkinointia tekevä Lilli Keinänen luettelee. | Kuva: KUVA: SENJA LARSEN

Megavaikuttajat ovat yritysten ja brändien kanssa työskentelyn ammattilaisia, joita käytetään ennen kaikkea massatuotteiden markkinointiin. Oscar-palkintojuhlien lahjakassit tai Coachellan backstage-kampanjoissa maksetaan suuria summia siitä, että julkkikset käyttävät ja somettavat yritysten tuotteita.

Makrovaikuttaja: 10 000–100 000 seuraajaa

Makrovaikuttajat ovat usein rakentaneet maineensa vloggaamalla tai tuottamalla nettiin hauskoja ja innostavia sisältöjä. Heitä käytetään kohdennetussa markkinoinnissa, jossa halutaan tavoittaa vaikka nuoret viiksekkäät miehet. Markkinointialustat, kuten Obvious.ly, tarjovat tuotteista kirjoittavia tubettajia ja bloggaajia yrityksille.

Kertamainintojen hinnat vaihtelevat satasista tuhansiin dollareihin. Monet makrovaikuttajat tekevät pitkäaikaisia sopimuksia brändien kanssa tietystä määrästä näkyvyyttä erikseen määritellyllä aikavälillä.

Mikrovaikuttaja: 1000–10 000 seuraajaa

Mikrovaikuttajat keskittyvät kapealle alueille. He ovat yleisönsä tuntemia tietyn alan tai aiheen asiantuntijoita ja mielipidevaikuttajia. Runsaan seuraajamäärän kerännyt matkailualan vloggaaja tai Instagram-vaikuttaja kerää matkustaessaan niin ilmaisia lentoja kuin maksuttomia hotelliöitä.

Mikro-vaikuttajien ansaintataso on suhteellisesti pienempi kuin ruokaketjun ylempien vaikuttajien, joten markkinoijat pitävät näiden hinta–laatutasoa hyvänä. Teknologiayhtiö Adoben sekä Squarespacen kaltaiset yritykset käyttävät mikrovaikuttajia yleisesti markkinoinnissaan.

Nanovaikuttaja: alle 1000 seuraajaa

Nano-vaikuttajat ovat uusin lajityyppi. Heillä on vaikutusvaltaa yhteisössä, naapurustossa tai harrastuksen kautta. Ajatus on saada arkiset tavikset suosittelemaan tuotetta tai palvelua tuttavapiirille ja sosiaalisen median yhteisöissä sekä ryhmissä. Taviksen suositus kun näyttää autenttiselta ja vilpittömältä.

Korkeasta sitoutumisasteesta tunnettuja nanovaikuttajia rekrytoidaan Glambassador.co-tyyppisten alustojen kautta. Sieltä heille lähetetään ilmaisia tuotteita, joista he kirjoittavat arvosteluja Amazoniin, Instagramiin tai Snapchatiin.

Suomalainen palvelu Matchmade.tv välittää vaikuttajamarkkinoijia pelialalle.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö