YouTube en sisältöön tekevien tubettajien seuraaminen on jo yleistä ja myös vaikuttajamarkkinointi ammattimaistuu.

Alan kehittyessä vaikuttajamarkkinointiin syntyy myös uusia trendejä.

Dentsu Aegis Network in Heli Ruotsalainen näkee alalla taistelun julkkisten ja sosiaalisesta mediasta tähdiksi nousseiden idoleiden välillä. Julkkikset ovat siis esimerkiksi urheilijoita, artisteja tai tv-tähtiä.

"Kansainvälisesti julkkisten käyttö vaikuttajina kampanjoissa on menossa alaspäin, ja niin sanotusti aidot sosiaalisen median vaikuttajat, jotka ovat tunnettuja pääasiassa sosiaalisen median kontekstista, ovat nousemassa suosituimmiksi", Ruotsalainen sanoo Dentsu Aegis Networkin tiedotteessa.

Ruotsalaisen mukaan vaikuttajayhteistyöt ovat myös aiempaa pidempiä. Hän kertoo, että moni brändi haluaa keskittää tubettaja-yhteistyönsä pitkiin yhteistöihin yhden tai muutaman vaikuttajan kanssa. Näillä vaikuttajilla on yleensä suuri seuraajajoukko, toisin kuin mikrovaikuttajilla, joilla on alle 5 000 seuraajaa sosiaalisessa mediassa. Ruotsalainen sanoo, että vuosisopimus sitouttaa sekä brändiä että vaikuttajaa.

"Megatrendinä jatkuu myös se, että yhteistyössä ei enää keskitytä vain somekanaviin, vaan somen lisäksi vaikuttajan kanssa tehtävä yhteistyö näkyy niin tapahtumissa, tuoteyhteistöissä, printtimainoksissa kuin vaikkapa digimedioiden sisällöntuotannossa" Ruotsalainen kertoo.

Dentsu Aegis Network on toteuttanut selvityksen tubettajien seuraamisesta Suomessa. Kaikista suomalaisista kymmenesosa seuraa YouTube-tähtiä, kun taas 15–24-vuotiaista jopa 39 prosenttia katselee tubettajien sisältöjä viikoittain.

Kyselyn on toteuttanut Dentsu Data Services -yksikkö keväällä 2018. Siihen vastasi yli 5 300 ihmistä. Dentsu Aegis Networkin mukaan selvitys edustaa Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

Tubettajia enemmän seurataan monia muitakin vaikuttajia. Asiantuntijoita kertoo seuraavansa sosiaalisessa mediassa 25 prosenttia vastaajista. Julkkikset keräävät seuraajikseen suomalaisista 19 prosenttia, kun taas 17 prosenttia seuraa fitness-vaikuttajia tai poliitikkoja ja yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Keväällä julkaistun PING Metrics -tutkimuksen mukaan vaikuttajamarkkinoinnin merkitys ostopäätöksissä korostuu erityisesti alle 30-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa. Selvityksen mukaan vaikuttajan persoona sekä brändin tai tuotteen sopivuus vaikuttajan arvoihin ovat tärkeitä asioita. Kaupallisen yhteistyön ei koeta vähentävän vaikuttajan luotettavuutta, kunhan yhteistyö sopii hänen arvomaailmaansa eikä se ole päälle liimattua. Vastaajat myös kertoivat, että kaupallinen yhteistyö on merkitty sisältöön selvästi.

Mainonnan eettisen neuvoston pääsihteeri Paula Paloranta on todennut aiemmin, että somemarkkinoinnin suurin kompastuskivi on piilomarkkinointi. Haaste liittyy erityisesti erilaisiin vaikuttajayhteistöihin, joissa on mukana vaikkapa bloggaajia tai vloggaajia. Paloranta kannustaa kiinnittämään piilomarkkinoinnin ehkäisemiseen erityistä huomiota vaikuttajayhteistöissä.