Talousvaikeuksissa kamppailevan vaatevalmistajan Samujin perustaja Samu-Jussi Koski iloitsee siitä, että yritys on saavuttanut joukkorahoituskampanjassaan 150 000 euron minimitavoitteen maanantaina. Samuji välttää näin välittömän konkurssin.

”Toivomme, että 400 000 euron varsinaiseen tavoitteeseen voitaisiin päästä, mutta se olisi jo aika hurja saavutus. Ymmärtääkseni nyt ylittynyt 150 000 euroa on vastikkeellisessa joukkorahoituksessa ennätys Suomessa. Olemme todella onnellisia jo nyt saavutetusta summasta”, Koski sanoo.

Yhteisörahoituspalvelu Mesenaatissa käynnissä olevassa kampanjassa rahoitusta antaneille ihmisille Samuji tarjoaa vastineeksi tuotteitaan. Samanaikaisesti yritys käy rahoitusneuvotteluja potentiaalisten sijoittajien kanssa.

Yritys on sanonut, että 400 000 euron joukkorahoitustavoitteen saavuttamalla se voisi jatkaa syksyn 2019 malliston tuotantoa. Nyt odotellaan joukkorahoituskampanjan lopputulosta, joka selviää huomiseen mennessä.

”Sitten katsotaan, mitä tehdään. Olisi hienoa, jos sijoittajiltakin tulisi apua. Siten saataisiin syksyn mallisto ulos ja päästäisiin siitä jatkamaan eteenpäin.”

Tilinpäätöksiä uupuu kaupparekisteristä

Samuji on tehnyt vuosi toisensa jälkeen tappiollista tulosta, ja kaupparekisterissä tuorein tilinpäätös on huhtikuussa 2017 päättyneeltä tilikaudelta.

”Tässä on ollut vähän kaikenlaista, ja tilinpäätös on jäänyt kaiken muun keskellä. Olemme yrittäneet kaikin tavoin hoitaa kaikenlaisia asioita, mutta resurssit ovat olleet rajallisia. Toivotaan, että jatkossa olemme hieman järjestelmällisempiä.”

Kosken mukaan uusi tilinpäätös on kuitenkin nyt tehty, koska sitä tarvitaan rahoitusneuvotteluja käytäessä.

”Huhtikuussa 2019 päättyneen tilikauden tilinpäätös tulee kaupparekisteriin lähiaikoina.”

Koski kertoo, että Samuji on ryhtynyt moniin uudistuksiin, ja jatkossa on tarkoitus toimia samoin. Mesenaatin kampanjasivulla todetaan, että viime kuukausina on esimerkiksi vähennetty kiinteitä kuluja 40 prosentilla.

”Muutos täytyy tehdä. Aiemmin on tapahtunut asioita, joita ei olisi pitänyt tapahtua. Itselläni ei ole minkäänlaista yrittäjätaustaa, ja tällaisista tilanteista oppii. On ihanaa, että asiakkaamme ovat kuitenkin näyttäneet, että Samujin tekemiselle on vielä tilaa.”

Uusi yritys

Samoihin aikoihin, kun Samuji nousi otsikoihin talousvaikeuksineen, kaupparekisteriin tupsahti uusi osakeyhtiö nimeltä Samu-Jussi Koski Oy. Koski kertoo Talouselämälle ja Kauppalehdelle, että kyseessä ei kuitenkaan ole varasuunnitelma Samujille.

Taustalla on se, että Koski on tehnyt Samujinkin aikana toiminimellä omia konsultointiprojektejaan esimerkiksi untuvatuotevalmistaja Joutsen Finlandille. Samu-Jussi Koski Oy:n perustaminen liittyy Kosken mukaan lakimuutokseen, jonka myötä aiemmin yksityisen osakeyhtiön perustamista koskeneesta 2 500 euron alkupääomavaatimuksesta luovuttiin.

”Olin miettinyt osakeyhtiötä jo pitkään, koska joitain asioita on helpompi hoitaa osakeyhtiömuodossa. Perustin osakeyhtiön heinäkuussa lakimuutoksen myötä. Yrityksen perustaminen nyt vain sattui osumaan samaan aikaan Samujin ongelmien noustua julkisuuteen.”

Samu-Jussi Koski Oy:n hallituksen varajäseneksi on merkitty juontaja-toimittaja Maria Veitola. Koski kertoo, että kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Veitola ja Koski ryhtyisivät yhdessä konsultoimaan, vaan Veitola on mukana lain vaatimana hallituksen varajäsenenä.

”Hän on erittäin hyvä ystäväni ja uskalsi lähteä mukaan, vaikka toisen yritykseni Samujin kanssa on ollut haasteita”, Koski sanoo naurahtaen.

Lue lisää: Samuji pääsi joukkorahoituskampanjansa minimitavoitteeseen – varsinaiseen tavoitteeseen on silti vielä matkaa

Lue lisää: Samujin aika käy vähiin – joukkorahoituskampanjan tukija: ”Toivomme, että Samuji pääsee yli vaikeuksistaan”

Lue lisää: Samuji yliarvioi tunnettuutensa Amerikan markkinoilla, mikä oli yksi syy sen fiaskoon: "Olisi pitänyt markkinoida ja myydä aggressiivisemmin"