Valtioneuvoston viestintä lähetti perjantaina toimituksille tiedotteen, joka kuului seuraavasti:

Toimituksille tiedoksi

EI LÄHDE oikeasti

EI LÄHDE oikeasti

24.8.2018 10.10

Tiedote

EI LÄHDE oikeasti

EI LÄHDE oikeasti

Valtioneuvoston mediapalvelu | media.valtioneuvosto.fi | media@vnk.fi

Tiedotteesta tuli suosittu sosiaalisessa mediassa. ”Varmaan valtioneuvoston luetuin tiedote koskaan”, joku kommentoi. Tiedote vei jopa huomiota tasavallan presidentti Sauli Niinistö n syntymäpäivätwiitiltä:

niini

Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski pesee valtioneuvoston kädet. Hänen mukaansa valtion viestinnän käyttämän softan eli ohjelmiston on toimittanut Ambientia-niminen yritys, jonka kanssa valtioneuvoston kanslialla ”ei ole mitään muuta tekemistä”.

Välissä on vieläpä yksi taho: Valtioneuvoston kanslia ostaa verkkopalvelunsa valtion IT-keskukselta Valtor ilta, kuten kaikki muutkin valtion laitokset. Ambientia on Valtorin alihankkija. Se tuottaa Anttikosken mukaan ”kaikki valtioneuvoston kanslian verkkopalvelut, mukaan lukien mediapalvelut, jostä tämäkin tiedote tuli”.

Anttikoski on selvittänyt virheviestin syntyhistorian ja kertoo marmaille seuraavaa:

”Ambientia on tehnyt aamulla normaalia laadunvarmistustaan, jossa he tietyin aikavälein tekevät mm. testitiedotteita. Tässä tapauksessa testaaja on varmasti halunnut olla jotenkin nokkela, ja perustestin lisäksi päättänyt kirjoittaa testitiedotteeseen nuo kuuluisaksi muodostuneet lauseet.”

”Sitten on tapahtunut inhimillinen virhe: sen sijaan että hän olisi ruksannut kohdan ”älä lähetä”, hän on vahingossa painanut ”lähetä kaikille mediapalvelun tilaajille”. Loppu onkin historiaa”, Anttikoski kertoo. Hän painottaa vielä, että valtioneuvoston viestintä käyttää ”äärimmäisen harvoin” yhtä laaja tiedotejakelua, kuin mihin tämä epäonninen testitiedote levisi.

Ambientian toimitusjohtaja Ville Availa myönsi virheen marmaille lähettämässään tekstiviestissä.

”Verkkopalveluissa yleensä synkronoidaan kehitys ja tuotanto väliajoin, että testaus olisi mahdollisimman tuotannon kaltainen. Kun pyritään tekemään kattava testaus, sisältää se automaation lisäksi aina manuaalisen ihmisen tekemän testauksen. Ja kun ihminen näitä tekee virheitä sattuu.”

”Emme ole virheettömiä ja virheet tulee minimoida, mutta niitä sattuu ja ne pitää myös ymmärtää muuten emme kehity ihmisinä emmekä tekijöinä”, Availa kirjoitti.