Vihapuhe

Jori Virtanen 9.11.2018 15:49

Valtiovalta puuttui äärioikeiston rakastaman sivuston toimintaan – vastasi syytöksillä "poliittisesta noitavainosta"

Colourbox

Gab-sivusto ei sensuroi sivuiltaan ketään, ei edes sitä kaikkein vastenmielisintä vihapuhetta. Tämän vuoksi se on profiloitunut USA:n äärioikeiston tyyssijaksi, sillä Gabissa saa vapautuneesti olla niin rasisti kuin natsikin.

Tiukat sananvapausperiaatteet ovat kuitenkin saaneet Gabin vaikeuksiin. Sen maksupalvelut laitettiin jäihin, ja domainylläpitäjä GoDaddy näytti provosoivalle sivustolle ovea.

Ars Technica kertoo, että Gab löysi kuitenkin uuden kodin domainylläpitäjä Epikin luota.

Välittömästi tämän jälkeen Pennsylvanian osavaltion oikeuskansleri Joel Shapiro lähetti Epikille haasteen, jossa se vaati Epikiä toimittamaan Shapirolle kaikki asiakirjat, jotka liittyvät millään tavoin Gabin toimintaan.

Gab raivostui asiasta ja kutsui Shapiron haastetta perusteettomaksi, poliittiseksi, ja tunteiden vallassa tehdyksi noitavainoksi.

Vaikka Shapiro oli erikseen pyytänyt, että haaste pidetään luottamuksellisena, Gab laittoi siitä kuvankaappauksia Twitteriin, mitä sekä Epik että Shapiro eivät katsoneet hyvällä.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä Shapiron käynnistämä tutkinta koskee. Ars Technica haastatteli kahta asianajajaa, joista kumpikaan ei keksinyt mitään laillista perustetta, millä Shapiro voisi Gabia kiusata.

"Haasteen voima on uskomattoman laaja, ja viranomaiset voivat sen voimin lähteä ihan vain kalastusreissulle. Kun tutkimus käyttää tämän tason keinoja, sitä on vaikea rajoittaa mitenkään", kommentoi sananvapaustapauksiin erikoistunut asianajaja Ken White.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö