URKINTA

Suvi Korhonen 13.9.2013 19:28 päivitetty 4.2.2016 10:35

"Vankeus uhkaa jos lavertelemme NSA:n puuhista," sanoo Yahoon pomo

Marissa Mayer on ilmoittanut taistelevansa, jotta Yahoo voisi julkaista tilastoja viranomaisten yhteistyöpyynnöistä.

Teknologiayrityksiä on kritisoitu NSA-urkinnan pimittämisestä. Guardian kertoo verkkopalvelujättien pomojen puolustautuneen syytöksiltä. Yahoon johtaja kertoi vankilan uhkaavan, jos yhtiö paljastaisi Yhdysvaltain salaisuuksia valvontaohjelmista.

Yahoon toimitusjohtaja Marissa Mayer puhui aiheesta keskiviikkona Techcrunch Disrupt -konferenssissa. Hänen lisäkseen Facebookin Mark Zuckerberg on sanonut taistelevansa, jotta yhtiöt voisivat julkaista tilastoja viranomaisten yhteistyöpyynnöistä.

Mayer sanoi olevansa ylpeä organisaatiostaan, joka jo 2007 eli alusta lähtien oli skeptinen NSA:n pyyntöjä kohtaan. Tuolloin yritys haastoi ulkomaantiedustelulle oikeutuksen antavan Fisa-oikeusistuimen oikeuteen, saadakseen julkaista tietoja yhteistyöstään NSA:n kanssa. Hävittyään Yahoossa ajateltiin, että on järkevämpää tehdä yhteistyötä kuin hankkia syytteet maanpetturuudesta, Mayer selitti.

Zuckerberg sanoi hallituksen mokanneen tasapainoillessaan ihmisten yksityisyyden ja maan turvallisuuden kanssa.

”Hallituksen vastaus (NSA-skandaalin paljastumiseen) oli ’Älkää välittäkö, ei me vakoilla amerikkalaisia’. No sepä hienoa, auttaa paljon, kun yritämme palvella käyttäjiä maailmanlaajuisesti, niin tuo varmasti inspiroi luottamusta amerikkalaisiin internetyhtiöihin”, Facebookin johtaja sanoi konferenssissa.

Verkkopalvelujättien, kuten Yahoon, Facebookin ja Googlen, johtajat tapasivat maanantaina Yhdysvaltain presidentin edustajia, keskustellakseen maan tiedusteluohjelmista.

Tapaaminen järjestyi sen jälkeen, kun yhtiöt olivat haastaneet Fisan uudelleen käräjille. Yahoon haastekirjelmässä lukee, että Fisan asettamat rajoitukset estävät yhtiötä osallistumasta julkiseen keksusteluun NSA-skandaalista, mikä on vahingoittanut sen uskottavuutta ja liiketoimintaa, ei vain Yhdysvalloissa vaan maailmanlaajuisestikin.

Google pyysi lisäksi oikeuskäsittelyn olevan julkinen eikä salattujen ovien takana.

Lähde: Mikropc.net