Onko kulutuskriittisyys saavuttanut suomalaisen joulunvieton? Vertaiskauppapaikka Tori.fin sivullaan tekemässä kyselyssä lähes neljännes 2 629 vastaajasta kertoi lopettaneensa lahjojen jakamisen perheen ja ystävien kanssa. 13 prosenttia sanoi antavansa enää vain aineettomia lahjoja. Puolet vastanneista oli antanut joululahjaksi käytettyä tavaraa. Sopivin käytetty lahja oli tietenkin kirja.

Toisaalta lähes kolmannes vastaajista ei huomioinut ympäristöasioita joulunvietossaan mitenkään. Stockmannin joulumyynnissä ainakin vastuullisuustrendi on selvästi nousussa, kertoo Helsingin tavaratalon myyntipäällikkö Eeva-Maija Laakso.

”Joulukaupassa ei välttämättä mennä hinta edellä, vaan se, että tuote vastaa ­sitä, mitä lahjan saaja haluaa. Vastuullisuus tulee näkymään, ja kotimaisuus.”

Laakso luettelee kotimaisia lastenvaatebrändejä ja mainitsee myös Myssyfarmin pipot, joissa sekä villa että neulojat ovat kotimaisia – hinta alkaen 74 euroa.

Aineettomien lahjojen klassikko on Kirkon Ulkomaanavun Toisenlainen Lahja: kehittyvään maahan lahjoitettu vuohi tai muu elämää eteenpäin vievä asia. Tämän joulun uutuus on tyttöjen hygieniapakkaus kuukautissiteineen.

Varainhankinnan päällikkö Johanna Karjalainen kertoo, että ensimmäisenä jouluna 2005 Toisenlaisia Lahjoja annettiin noin 230 000 eurolla. Huippuvuodet olivat 2006–2007, jolloin joulukuun lahjoitussumma nousi 1,6–1,7 miljoonaan euroon. Sen jälkeen vastaavaa tarjontaa on eri järjestöiltä tullut niin paljon, että Toisenlaisen Lahjan joulukuun lahjoitussumma näyttää vakiintuneen noin 1,2 miljoonaan.

Ja kyllähän sen kirjankin voi nykyään ostaa aineettomana. Äänikirjapalvelu BookBeatin lahjakorttimyynti joulukuussa on merkittävää, sanoo Suomen-liiketoiminnasta vastaava Sari Forsström.

”Useista tuhansista tilauksista puhutaan”, hän sanoo. Hän uskoo palvelun saavan tänä jouluna uusia vanhempia tilaajia, kun nuoret aikuiset ostavat lahjakortteja vanhemmilleen.

Lelujen joulumyynnissä kulutuskriittisyys ei näy oikeastaan millään ­lailla, sanoo SOK:n valikoimapäällikkö Emilia Tammelin.

”Ei minkäänlaista myynnin laskua ole havaittavissa, päinvastoin, meillä käy kauppa äärimmäisen hyvin”, Tammelin sanoo.

”Lapset haluavat samoja asioita kuin ennenkin, ja aikuiset ovat selkeästi valmiita niitä rahoittamaan.”

Se saattaa toki olla muovinvälttelyä, ­että puisia leluja on otettu S-kauppojen leluvalikoimaan, ja ne myyvät varsin hyvin, Tammelin sanoo. Kotimaisuuden arvostus ei lelujen joulumyynnissä näy, sillä leluja valmistetaan Suomessa vähän.