Tuore suomalainen ohjelmistoyhtiö AddSearch sanoo keksineensä ratkaisun siihen, miten verkkosivujen sisäisestä hausta tehdään nykyistä toimivampi. Yhtiö tuo ratkaisunsa markkinoille ensi viikolla Slush-startuptapahtuman yhteydessä.

Tuotekehityksensä ja ohjelmiston kaupallistamisen rahoittamiseen AddSearch on saanut 370 000 euron sijoituksen Tero Ojanperän perustamalta Vision+ -rahastolta.

Normaalisti Vision+ sijoittaa kohdeyhtiöidensä tuotteisiin tulonjakomallilla niin, että omistusta ei siirry. AddSearchin kohdalla kyse on kuitenkin perinteisemmästä pääomasijoituksesta.

AddSearchin tuote on mille tahansa verkkosivuille liitettävä hakukenttä, joka tarjoaa hakutulokset välittömästi sivun päälle nousevassa laatikossa. Ohjelmisto alkaa näyttää sivulta löytyviä hakutuloksia heti, kun käyttäjä alkaa kirjoittaa hakusanaa kenttään.

"Kaikki nykyiset ratkaisut ovat hitaita ja niiden käyttökokemus on heikko, kun joudut odottamaan erillistä hakutulossivun latautumista. Yleensä hyvän haun tekeminen on kallista räätälöityä teknologiaa", toimitusjohtaja Pasi Ilola sanoo.

Yhtiön mukaan sen teknologian etuja ovat helppo käytettävyys ja nopea asennus mille tahansa sivustolle: kyse on vain yhdestä rivistä lisättävää koodia. Sivuston ylläpitäjä voi myös määritellä kriteerit sille, mitä hakutuloksia halutaan näytettävän.

Tällä hetkellä AddSearchin ratkaisua testataan muun muassa Sanoman julkaiseman MeNaiset-lehden sivuilla. Keskusteluja myös muiden mediayhtiöiden kanssa on käynnissä.

Tänä vuonna perustetulla yhtiöllä on kolme työntekijää Helsingissä. Nyt AddSearch on rekrytoimassa muutamia uusia työntekijöitä.

Vaikka yritys on vasta perustettu, teknologian kehittäjä Antti Ala-Ilkka on kehittänyt ratkaisua jo parin vuoden ajan.

Teknologian käyttäminen on ilmaista yksityishenkilöiden kotisivuille ja blogeille. Suuremmille sivustoille on sivumäärän mukaan porrastettu kuukausimaksu.