Viikko sitten alkanut #pelastetaankauppa-kampanja on poikinut jo satoja uusia verkkokauppoja. Kampanjassa kotimainen verkkokauppa-alusta Vilkas Group tarjoaa puoleksi vuodeksi ilmaisen verkkokaupan.

”Valtaosa on peruskivijalkaa ja erikoiskauppaa. Mielenkiintoinen huomio poikkeavasta liikehdinnästä on, että aika paljon on ollut paljon ravintoloita, jotka ovat huomanneet, että verkkokauppa toimii ravintolan etämyynnissä hyvin. Myös parturi-kampaajat ja kosmetologit ovat avanneet kauppoja, joissa he myyvät tuotteita”, Vilkas Group Oy:n toimitusjohtaja Markku Korkiakoski kertoo.

Tamperelainen Vilkas Group on toiminut 25 vuotta. Tällä hetkellä palvelussa on 1 700 maksavaa asiakasta ja siihen päälle 300 kampanjassa kaupan ilmaiseksi avannutta.

”Olemme alan pioneereja, ja meillä on 21 työntekijää. Kauppoja meillä on laidasta laitaan pienyrittäjistä suuryrityksiin”, Korkiakoski kertoo.

Kuluttajien siirtyminen verkkoon näkyy piikkinä myynneissä.

”Päivittäistavara, harrastetuotteet, puutarhatavara ja kodin remontoimiseen liittyvät tuotteet liikkuvat nyt hyvin. Pröystäilytuotteisiin ja hömppään ei kuluteta.”

Suomalainen kauppa ja kuluttaja halutaan yhdistää

Parissa vuosikymmenessä verkkokauppabisnes on Korkiakosken mukaan muuttunut paljon.

”Viiteen viime vuoteen ei ole tarvinnut kertoa kenellekään kauppiaalle, mikä on verkkokauppa. Se on yksi myyntikanava muiden joukossa.”

Verkkokaupan saa kyllä auki päivässä, mutta jokaisen kauppiaan pitäisi tietää, missä hänen asiakkaansa liikkuvat. Lokalisoitu Facebook-, tai Google-mainonta ja paikallinen media ovat hyviä tapoja aloittaa markkinointi.

Kuluttajat haluavat Korkiakosken mukaan suosia entistä enemmän paikallisia yrityksiä myös verkossa. Siksi markkinoinnilla ei kannata heti yrittää syleillä koko maailmaa.

”Jos mulla olisi kivijalkakauppa, niin laittaisin ison lakanan ikkunaan, että nyt ollaan kiinni, mutta palvelemme verkossa.”

Myös verkkokauppa-alustojen kilpailu on kasvanut.

”Jos on vähänkään kilpaillumpi tuoteryhmä, Googlen etusivulla ensimmäisiksi nousevat ulkomaiset toimijat, jotka ovat naamioituneet kotimaisiksi. Johtava ajatus tässä #pelastetaankauppa-hankkeessa on yrittää yhdistää kotimainen kauppias ja kotimainen kuluttaja. Tällä hetkellä suomalainen kauppias tarvitsee asiakasta enemmän kuin koskaan”, Korkiakoski sanoo.

Suklaapuoti meni verkkoon

Yksi kaupan avanneista on tamperelainen suklaakauppias Hanne Tuori-Kalliokoski, joka pitää siskonsa kanssa puotia Tampereella. Korona iski suklaapuodin liiketoimintaan täydellä tuholla.

”Myynti putosi 100 prosenttia. Halusimme toimia vastuullisesti ja noudattaa hallituksen kehotuksia. Suljimme ovet viime keskiviikkona aamulla, koska suklaapuodissa olisi ollut mahdotonta pitää metrin turvaväliä”, Tuori-Kalliokoski kertoo.

Tällä hetkellä suklaakauppiaat rakentavat hygieenistä noutotilaa, josta voi noutaa verkosta tilaamansa tuotteet.

Kilpailu on koventunut myös verkkokauppa-alustoilla. MyCashflow tarjoaa verkkokaupan pystyttämistä ilmaiseksi ilman kuukausimaksua kuuden kuukauden ajaksi. MyCashflow’n alustalla on tällä hetkellä joka kuudes verkkokauppa Suomessa, yhteensä noin 2 000 aktiivista kauppaa.

”Uusia kauppoja avataan sellaista tahtia, ettei ole aiemmin nähty. Meillä on kauppoja pienistä pk-yrityksistä pörssiyhtiöihin asti. Vaatekaupat ovat melko yleisiä. Nyt kylläkin on hieno tilanne, että kauppoja on alkanut tulla yli toimialojen ja sellaisilta aloilta, joista emme ole odottaneet kasvua”, sanoo MyCashflow’n liiketoimintajohtaja Pekka Juntunen.

Uusina toimialoina hänkin mainitsee ravintolat. Myös monella kivijalkakaupalla on tullut kiire perustaa verkkokauppa, koska kevät- ja kesämallistot pitäisi saada liikkumaan täyttyvistä varastoista. Juntunen kertoo, että monia vuosia sitten kontaktoituja ja puolitiehen jääneitä projekteja on nyt viety loppuun.

”Jos verkkokauppojen perustamisen tahtia vertaa normaaliin viikkoon, niin siellä on kasvua reilusti yli 1 000 prosenttia. Kasvu on jatkunut myös läpi viikonlopun, eli kyllä siellä yrittäjät edelleen jatkavat yrittämistä, eivätkä jää tuleen makaamaan.”

”Ihmiset ymmärtävät sen, että kun isot massat alkavat liikkua nyt verkkokauppaan, kilpailu alkaa vain kiristyä. Nyt jos joskus on oikea aika laittaa oma verkkokauppa tiptop.”

”Nyt ei käsijarrua markkinoinnissa”

MyCashflown’n selvityksen mukaan kotimaisten verkkokauppojen kokonaismyynti on kasvanut noin 120 prosenttia kuukauden takaiseen verrattuna. Juntunen kannustaa markkinointiin.

”Haluan korostaa sitä, että nyt ei ole missään nimessä oikea hetki vetää käsijarrua päälle markkinoinnin ja kaupan kehittämisen suhteen. Markkinointi on ollut kotimaisilla verkkokaupoilla kompastuskivi iät ajat. Kasvava kilpailu ei tule sitä ainakaan helpottamaan.”

MyCashflow tarjoaa myös tuotepohjaista mainontaa Googlen kautta ja tekoälyohjattuja kampanjoita.

”Nyt on myös todella otollinen aika mediamainonnalle. Median käyttö on lisääntynyt räjähdysmäisesti, joten markkinointikampanjoita suunnitellessa olisi hyvä allokoida sitä eri kanaviin”, hän lisää.

Tilastokeskuksen vuoden 2018 tilaston mukaan Suomessa on noin 285 400 pk-yritystä. Juntunen sanoo huomanneensa, että koronakriisi on saanut monen yrityksen ottamaan ensiaskeleitaan ylipäänsä verkon suuntaan.

”Kun katsoo pk-sektorin yritysten määrää ja olemassa olevien verkkokauppojen määrää, on vielä suuri määrä yrityksiä, jotka eivät ole siirtyneet edes verkkoon. Kaikista pk-yrityksistä kuitenkin suurin osa on sellaisia, jotka pystyvät myymään tuotetta tai palveluaan netissä.”

Juntunen haluaakin tuoda esiin myös tilanteen positiiviset haasteet.

”Yrittäjät ovat nyt pakotettuja luomaan uutta ja miettimään toimintamalleja uusiksi.”

Eettisesti kestävien tuotteiden myynti kasvanut yli 200 prosenttia

Yksi myyntiään reippaasti parissa viikossa kasvattanut verkkokauppa-alusta on tamperelainen Weecos.com, jonka kautta tapahtuva myynti on kasvanut kahdessa viikossa (13.–29.3.) 160 prosenttia, ja ostojen määrä on kasvanut 210 prosenttia.

”Suomalaisten halu tukea pienyrittäjiä näkyy selvästi verkkokauppapaikassamme”, Weecos.comin toimitusjohtaja ja toinen perustajista Hanna Lusila iloitsee.

Vuodesta 2013 toiminut verkkokauppa myy ekologisesti ja eettisesti kestäviä merkkejä, joista yli 90 prosenttia on kotimaisia.

”Yksi erityinen arvo ostajille on se, että jokainen merkki käy läpi vastuullisuusauditointimme”, toteaa Lusila.

Weecos pyrkii varmistamaan myymiensä tuotteiden vastuullisuuden ympäristöä, eläimiä ja ihmisiä kohtaan kyselyssä, johon merkki avaa ja perustelee muun muassa tuotteidensa materiaaleja ja tuotantopaikkoja.

Weecos on kauppapaikka-alusta. Jokainen merkki ylläpitää omaa Weecos-kauppaansa ja kun asiakas tekee tilauksen, merkki lähettää hänelle tuotteen itse.

”Moni pienyrittäjä saa Weecosin kautta muun muassa näkyvyyttä, sillä asiakaskuntamme on erittäin laaja. "