äänekkäät signaalit

Sotaveteraanit ovat ahdasmielisiä monikulttuurisuuden vastustajia. Monikulttuurisuuden vastustaminen on oikeaa isänmaallisuutta. Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Wille Rydman halusi luoda itsestään mielikuvaa sotaveteraanien kautta. Yhdistäessään oman vaalikampanjansa sotaveteraanien keräykseen hän pyrki viestimään arvojensa olevan samoja kuin näillä. Ja toisaalta samalla mutkan kautta viestitti, että sotaveteraanit olisivat hänen kanssaan samalla asialla.

Rydmania haukutaan nettipalstoilla rasistiksi. Siitä pääsee ehkä tehokkaimmin eroon lyöttäytymällä joukkoon, joka Suomessa nauttii suurta arvostusta. Sotaveteraanien käyttäminen oman asian käsikassarana ei sinänsä ole uusi asia. Milloin veteraaneilla ratsastetaan nykytaiteen museota, milloin EU-jäsenyyttä vastaan.

Adidas runs SAP , Powered by Intel ja Hennes & Mauritzin Karl Lagerfeld- ja Madonna- kokoelmat edustavat samanlaista "ratsastamista". Suomessa Seppälän "suunnittelijaksi" pestattiin Hanna Sarén , yhdessä vaiheessa taas Paola Suhonen suunnitteli vähän kaikille kaikkea; Aarikalle , Valiolle , Nansolle . Operaattorit ovat halunneet viestiä meille jotain henkilövalinnoillaan: Elisan mainoksissa on nähty Samuli Edelman , Duudsonit , Marco Bjurström ja Mikko Leppilampi . Samaan aikaan DNA:n mainoksissa laskujaan ihmetteli Kimi Räikkönen ja Sonera taas luotti Pirkka-Pekka Peteliukseen . Viestinnällisesti sillä on merkitystä, minkä tai kenen kyljessä nyhjää.

Jos yritys toimii huonomaineisella toimialalla, kannattaa hankkiutua yhteisprojekteihin firmojen kanssa, jotka tuovat goodwilliä, joiden avulla voi erottautua ja joiden kyljessä voi ratsastaa parempaan maineeseen. Bisnesmaailmassa sitä vain ei voi tehdä kysymättä lupaa. Toisen brändiä ei saa lainata omiin soveliaisiin tarkoituksiin miten vain.

Rydman viestii myös "niinistöläisellä talouskurilla". Ehkä Sauli Niinistön kannattaisi harkita tavaramerkkisuojausta omalle brändilleen, jotteivät kaiken maailman tyypit voi ratsastaa Niinistön maineella. Rydmankin voisi olla Powered by Niinistö®.

Jos siis saisi siihen luvan.