”Meillä on vielä paljon kasvua tuloillaan Pohjoismaissa”, sanoo ruotsalaisen NENT Groupin toimitusjohtaja Anders Jensen.

NENT Group tunnetaan Suomessa paremmin Viaplay-suoratoistopalvelun omistajana. Yritys teki uuden aluevaltauksen Suomessa, kun se ja Elisa kertoivat viime viikolla uudesta Elisa Viihde Viaplay -palvelusta, joka korvaa syksystä alkaen Suomessa vanhat Elisa Viihde Aitio- sekä Viaplay-palvelut.

Jensenin innostuksen taustalla on yhteistyö, jota hän odottaa näkevänsä markkinoilla lähivuosina lisää.

”Tämä on ensimmäinen tietämäni tapaus, jossa kaksi itsenäistä suoratoistopalvelua yhdistyvät paremman valikoiman tarjoamiseksi”, hän kertoo.

Jensenin mukaan Pohjoismaat ovat suoratoistomarkkinoiden osalta muuta Eurooppaa edellä, mutta Yhdysvaltoja jäljessä.

Ruotsalaisen analyysiyhtiön Mediavisionin mukaan vuonna 2019 pohjoismaisissa kotitalouksissa 52 prosentilla oli käytössään vähintään yksi suoratoistopalvelu. Jensenin mukaan luku kasvaa lähivuosina merkittävästi. Hän uskoo, että viiden vuoden päästä osuus olisi yli 80 prosenttia.

Vaikka kasvu olisikin vahvaa, se voi hidastua kuitenkin hetkellisesti.

”Meillä on nyt vakaa pohja, ja seuraavaksi etenemme hiukan hitaammin. Tähtäimessämme on markkinoiden pitkä häntä”, hän kertoo.

Yleisöstä kilpailee pian Pohjoismaissakin uusia toimijoita. Disney+-suoratoistopalvelu tulee markkinoille syksyllä, ja Jensen odottaa muitakin toimijoita.

”Luvassa on ensin palveluiden hajaantumista, ja sen jälkeen niiden keskittymistä.”

Kuka tahansa ei kuitenkaan pärjää markkinoilla, vaan Jensenin mukaan olennaista on skaalautuvuus.

Aiemmin Viaplayn suoratoistopalvelua on myyty Elisan lisäksi myös DNA:lla. DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo, ettei yrityksessä ole vielä tehty päätöksiä Viaplayn korvaavan Elisa Viihde Viaplayn suhteen.

”Keskustelemme Viaplayn kanssa siitä, minkälaisia muutoksia tämä käytännössä tuo. Sen jälkeen arvioimme, jatkammeko palveluiden myyntiä jatkossa niin kuin tähänkin asti vai tuleeko jotain muutoksia.”

Väisänen pitää ymmärrettävänä, että sisältöjen ympärillä etsitään uudenlaisia yhteistyömalleja.

Hänen mukaansa ei kuitenkaan ole nähtävissä, että DNA tekisi Elisa Viihde Aition ja Viaplayn yhteispalvelun kaltaisia toimia, vaan yritys keskittyy sisällöntuotannon sijaan niin sanottuun ekosysteemitoimintaan. Siinä se pyrkii tarjoamaan nopeat yhteydet, ja niiden päälle mahdollisimman laajan valikoiman erilaisia sisältöpalveluita.

Tässä DNA:n strategia eroaa Väisäsen näkökulmasta merkittävästi sisällöntuotantoon lähteneiden Telian ja Elisan strategioista. DNA:n perusviesti on se, että kaikki relevantit palvelut olisivat tarjolla yrityksen asiakkaille.

Väisänen korostaa yhteistyötä sisällöntuottajien, kuten HBO:n ja Netflixin kanssa.

”Kuluttajat tilaavat heille tärkeitä palveluita. Asiakkaita operaattoreihin sitova vanha maksu-tv-maailma ei ole tätä päivää, etenkin kun sisällöt pirstaloituvat yhä enemmän. Kuluttajalla pitää olla valinnanvaraa”, Väisänen sanoo.

”Ajattelemme, että asiakkaat haluavat katsoa tiettyjä sisältöjä, ja meidän tehtävämme ei ole ainakaan tehdä siitä liian vaikeaa. Muutoksiahan tulee koko ajan, kun sisällöt pirstaloituvat eri paikkoihin.”