Kiinalaisen nettijätti Tencent in kehittämä WeChat on Whatsapp in kaltainen viestintäsovellus. WeChat on vahvistanut, että se luovuttaa kaiken keräämänsä yksityisdatan Kiinan hallitukselle.

Moneycontrolin mukaan WeChatilla on 662 miljoonaa käyttäjää. Vaikka se nauttiikin suurta suosiota ennen kaikkea Kiinassa, se on silti yksi maailman isoimmista viestimistä.

WeChat tunnusti asian uudistuneissa käyttöehdoissaan.

Tunnustus ei varsinaisesti tule kuitenkaan yllätyksenä. Vuonna 2016 Amnesty arvioi kaikki suositut viestintäsovellukset, ja sanoi WeChatin suojaavaan käyttäjiensä yksityisyyttä heikoiten.

WeChat kerää käyttäjistään varsin laajan määrän henkilökohtaista dataa, kuten kontaktit ja kaikki nettihaut, joita käyttäjä tekee sovelluksen ollessa päällä. Kaikki tämä menee vastedes myös Kiinan hallituksen tietoon.

Kiinan hallitus on myös ilmoittanut, että sillä on valta asettaa syytteeseen WeChatin käyttäjiä, jos nämä julkaisevat sovelluksessa materiaalia, jota hallitus pitää sopimattomana.

WeChatin uudistunut käytäntö on pitkälti sen elinehto. Kiinan hallitus pyrkii saamaan täyden hallinnan kaikesta verkkoliikenteestä, jonka johdosta se on pistänyt pannaan muun muassa vpn-yhteydet. Jos hallituksen vaatimuksiin ei taivu, toimintalupa saa kirveestä. Näin on käynyt muun muassa Whatsappille.

Lähde: Tivi