Digitalist Groupin keväällä jättänyt Ville Tolvanen on perustanut uuden yrityksen yhtiökumppaninsa, entisen kollegansa Juho Jokisen kanssa. Jokinen tunnetaan taustastaan sisältömarkkinointiyritys Dinglessä, jota hän oli perustamassa.

Uuden liiketoiminnan nimi on Virtual Activist. Tarkoituksena on auttaa virtualisoimaan yritysten prosesseja sijoittamalla omaa aikaa ja pääomaa.

Tolvanen ja Jokinen sijoittavat yhteensä kaksi miljoonaa euroa sellaisiin liiketoimintoihin, jotka edistävät liiketoimintamallien tai prosessien virtualisointia.

”Virtualisointi on kaikkea muuttava voima. Liikkuminen, tapahtumat ja kokoontumiset on hyviä esimerkkejä maailmassa olevista prosesseista, joita tehdään analogisella mallilla. Me haluamme olla muuttamassa näitä analogisia rakenteita. Autamme muuttamaan maailmaa paremmaksi ja yksi askel on viedä yrityksiä entistä enemmän virtuaalisiksi”, Tolvanen sanoo.

”Virtuaalipalveluissa tapahtui keväällä kysyntäpiikki, ne kasvoivat ja niiden arvo kasvoi. Uusien tilanteiden opettelu tapahtui kuitenkin pakolla. Tämä muutos on sellainen, joka vain vahvistuu seuraavien vuosien aikana ja me haluamme auttaa yrityksiä hahmottamaan niitä mahdollisuuksia ja avata sitä, miten toimia tässä maailmassa paremmin ja ottaa kaikki hyödyt irti virtualisoinnista.”

Virtual Activistin taustalla on usko siihen, että virtualisaatio mahdollistaa kestävän taloudellisen kasvun.

”Parhaimmillaan virtualisointi mahdollistaa koko maapallon mittakaavassa kestävän kasvun. Ihmisiltä se vapauttaa aikaa tärkeimpiin asioihin, jotka kasvattavat omaa ja läheisten hyvinvointia. Elämme yhä isoa murrosta teollisuusyhteiskunnasta informaatioyhteiskunnaksi, ja kymmenen vuoden päästä muutos hyväksytään ja ymmärretään paremmin. Me autamme yrityksiä toimimaan tehokkaammin ja virtualisoimaan kaiken minkä voi, Jokinen sanoo.

”Ne, jotka eivät uskalla tehdä muutoksia, eli luopua aktiivisesti vanhasta infrastruktuurista, ehtivät toivottavasti eläkkeelle ennen kuin uudesta infrastruktuurista tulee normi. Sillä muutoin vaihtoehtona on konkurssi tai liikevaihdon asteittainen alasajo.”

Merkityksellisyyttä sijoittamiseen

Ville Tolvanen jätti viime keväänä hallituspaikkansa pörssilistatussa Digitalist Groupissa, jossa hän oli toiminut aiemmin myös toimitusjohtajana. Yhtiöstä tuli Digitalist Group sen jälkeen, kun Tolvanen myi vuonna 2017 perustamansa Digitalistin pörssiyhtiö Ixonosille.

Toukokuussa Tolvanen kertoi muuttaneensa omaa asennettaan sijoittajana ja hakevansa itselleen mielekästä sijoitusstrategiaa, joka ei tavoittelisi mahdollisimman hyviä tuottoja, vaan siinä yhdistyisivät yrittäjyys, digitalisaatio ja vastuullisuus.

”Minun on hankalaa saada tietyllä tavalla mitään täyttymystä spekulatiivisuudesta: nouseeko vai laskeeko Nordea, ja kuka voittaa tai häviää koronakriisissä. Se pelimäisyys ärsyttää. En löydä itsestäni oikein enkelisijoittajaa enkä pörssispekulanttia, vaan luon omaa tapaa. Mietin paluu tulevaisuuteen -strategiaa: mitkä ovat niitä toimialoja ja murroksia, joihin uskon kymmenen vuoden näkemyksellä. Paluu tulevaisuuteen lyö vetoa tietynlaisen tulevaisuuden puolesta”, Tolvanen sanoi.

Tolvasen käytti keväällä hahmottamastaan sijoitustavasta kuvausta ”näin ajattelen, näihin uskon, näitä omistan”.

Tolvanen hahmotteli Virtual Activistin ajatusta blogissaan toukokuussa.

”Olen pohtinut miten yhdistää aktiivisen omistajuuden ja digitalisaation. Vastaukseksi olen tarjonnut aktiivista pohdintaa liiketoimintamallien virtualisoimisesta, eli tehostamisesta, ulkoistamisesta, verkottamisesta, kasvattamisesta ja digitalisoinnista yhdessä paketissa”, hän kirjoitti.

”Ajatus kulkee työnimellä Virtual Activist. Haluaisin tutkia, edistää ja sijoittaa maailmaan, joka on ketterämpi, joustavampi, arvokkaampi, verkottunut ja kestävämpi. Uskon, että voisi tehdä asian puolesta töitä seuraavat vuodet laittamalla lihan, liikkeen ja rahat samaan ajatteluun. Mielessäni se olisi enemmän kuin pelkkä tutkimus, hallitustyö tai sijoittaminen.”