Bundeskartellamt ilmoitti torstaina rajoittavansa Facebook in suunnitelmia yhdistää dataa eri omistamistaan palveluista.

Käyttäjien WhatsAppissa ja Instagramissa antamia tietoja ei voida yhdistää Facebookissa kerättyihin tietoihin ilman käyttäjän vapaaehtoisesti antamaa suostumusta. Käyttäjiä ei voi käyttöehdoissa pakottaa antamaan lupaa tietojen yhdistämiseen eri palveluista.

Samanlainen suostumus vaaditaan myös muualla verkossa surffaavien käyttäjien tietojen yhdistämisestä Facebookin omistamien palveluiden tietoihin.

Kilpailuviranomaisen mukaan Facebook on hallitsevassa markkina-asemassa sosiaalisten verkostopalvelujen markkinoilla. Jos Facebook yhdistäisi omistamiensa Instagramin ja WhatsAppin tiedot Facebookin tietoihin, olisi se monopolinrakentamiseen verrattava tilanne. Tämän vuoksi viranomainen katsoo tehtäväkseen rajoittaa nettipalvelujätin toimintaa.

Lisäksi Facebookin käyttäjäehdot ja toiminta ovat Bundeskartellamtin mukaan ristiriidassa Euroopan tietosuoja-asetuksen kanssa.

Facebookilla on nyt kuukausi aikaa valittaa viranomaisen päätöksestä Düsseldorfin alueoikeuden korkeimpaan oikeuteen.

Mikäli Facebook ei noudata päätöstä, voivat Saksan viranomaiset langettaa rangaistusmaksun, jonka määrä voi nousta jopa kymmeneen prosenttiin sen globaalista liikevaihdosta.

Facebookin liikevaihto kasvoi viime vuonna 37 prosenttia 55,8 miljardiin Yhdysvaltain dollariin (noin 49 miljardia euroa).