Häh?

Tuotantoyhtiö Komia Helsingin toimitusjohtajana kesään asti työskennellyt Henrik Visuri kertoi perustaneensa mainostuotantoyhtiön Tallinnaan. Visurin tuoreen tuotantoyhtiön nimi on Wunderland 372.

Osoitetietojen mukaan Wunderland sijaitsee komialla paikalla Pärnun maantiellä, vanhan kaupungin laidalla. Puhelinsoitolla kuitenkin selviää, ettei Wunderlandilla ole Pärnun maantiellä omaa toimistoa vaan virtuaalitoimisto.

Osoite Pärnun maantiellä kuuluu virolaiselle pöytälaatikkofirmoja myyvälle firmalle EPC Financelle. Halvimmillaan EPC Finance myy valmisfirman hintaan 420 euroa. Pöytälaatikkofirmat ovat Virossa arkipäivää - eivät siis laittomia tai edes moraalittomia.

Henrik Visuri, miksi Tallinnan-yhtiön osoitteessanne sijaitseekin EPC Finance?

"EPC Finance on yritykseni käyttämä tilitoimisto, joka myös hoiti yrityksen perustamisen vuosi sitten. Firma perustettiin ihan uutena, ja toiminta sekä markkinointi alkoi nyt vuotta myöhemmin. Sama tilitoimisto hoitaa yrityksen kuukausittaisen kirjanpidon."

Miksi perustit pöytälaatikkofirman? Mitä hyötyä siitä on?

"Koin yrityksen perustamiseen liittyvän palvelun hyväksi ja aikaa säästäväksi vaihtoehdoksi sille, että olisin juossut kaikki asiat ja virastot itse läpi. Juridinen osoite on tilitoimistossamme siihen asti kunnes löydämme uuden toimiston Tallinnan ytimestä syys-lokakuun vaihteessa. Fyysisesti olemme nyt väliaikaisesti Kentmanni-kadulla kaksi miestä ja yksi työpöytä -periaatteella ja itse asun Kadriorgissa."

Kuinka suuri investointi Wunderland 372 on sinulle ollut?

"Käytännössä kaiken mitä minulla on ollut eli rahallisesti todella vähän. Voimme puhua jopa ihan yksinumeroisestakin summasta."

Etsitkö toimistoosi työntekijöitä Tallinnasta? Joko on tärpännyt?

"Aloittavan yrittäjän on tärkeintä saada parhaat pelikaverit ympärilleen ja koukkuun tarttuikin tuore yhtiökumppanini, Tallinnassa pidempään asunut ruotsalainen Martin von Zweigbergk."

"Zweigbergkin myötä saimme palvelupakettiimme tekijät digituotantoihin sekä kontakteja ja uusia ovia markkinoille, joille tähtäämme Suomen lisäksi."

(Martin von Zweigbergk tunnetaan Tallinnassa peliturnauksia järjestävänä pokerialan yrittäjänä. Hän työskenteli Grillifilmsin toimitusjohtajana Helsingissä 2005-2006.)

Onko sinulla varmasti hyvä kontaktiverkko alan toimijoihin Tallinnassa?

"Kyllä, tämä on tärkeä osa toimintaamme. Tunnemme paikalliset tekijät, alihankkijat, puitteet ja osaamisen erinomaisesti."

"Teemme paljon töitä myös suomalaisten kanssa, joilla on paljon annettavaa tänne. Kehitämme tekijöiden välistä yhteistyötä ja autamme verkostoitumaan ja löytämään työmahdollisuuksia rajojen yli."