Verkostoitumisväline Linkediniä päivitetään eri tavalla kuin perinteistä, suoraan työnantajalle toimitettavaa CV:tä, arvioi HRS Advisors -rekrytointiyrityksen toimitusjohtaja Toni Koskinen.

"Siitä on tullut itsensäbrändäämistyökalu, jossa voidaan liioitella asioita."

Ansioluetteloiden todenmukaisuus nousi pinnalle, kun Iltalehti uutisoi tämän viikon maanantaina, että Sdp:n kansanedustaja Hussein Al-Taeen Linkedin-profiilissa oli harhaanjohtavia ja kaunisteltuja koulutustietoja.

Linkedin-kulttuuri on rantautunut Suomeen ulkomailta. Palvelu on perustettu Yhdysvalloissa, ja sen omistaa teknologiajätti Microsoft. Koskisen mukaan työnhakijan Linkedin-profiiliin ei aina voi luottaa, vaan rekrytoijan tulee aina tarkastaa ihmisen CV:stä, onko siellä samat asiat kuin Linkedinissä, joka on eräänlainen netissä oleva ansioluettelo.

"On tietysti hauska kysymys, että syntyykö tämän myötä uusi trendi, jossa rekrytoinnissa ollaan tarkempia, kun nyt on tällainen foorumi, jossa liioitellaan omia ansioita", sanoo Koskinen.

Mikäli työnhakijan Linkedin ja CV kertovat täysin eri asioita, herää kysymys, että miksi, huomauttaa suorahakurekrytoija Momentouksen seniorikonsultti Soili Nepponen.

Nepposen mukaan suorahakubisneksessä on selvää, että Linkedin on yksi päätiedonlähteistä, kun rekrytoitavasta etsitään tietoa. Kaikki yritykset eivät käy ollenkaan katsomassa työnhakijan Linkediniä, mutta moni käy.

"Yleensä CV:ssä kerrotaan vähän tarkemmin asioista. Siellä on sellaisia asioita, joita ei haluta julkisesti Linkedinissä nostaa esille."

Nepposen mukaan Linkedinissä on esimerkiksi laveat kielitaitokategoriat, minkä vuoksi henkilön ruotsin kielitaito voi sivustolla näyttää paremmalta kuin se todellisuudessa on. Henkilön kannattaa hänen mukaansa ottaa vakavasti se, mihin kielitaitokategoriaan itsensä asettaa.

"Jos kieli ei olekaan niin vahva kuin on väittänyt, niin kyllä se viimeistään siinä haastattelussa nousee esille. Siinä mielessä kannattaa olla rehellinen, ettei ylimyy itseään siltä osin."

Nepponen kertoo törmänneensä ihmisiin, joilla ei ole enää lainkaan perinteistä CV:tä. Tällöin Linkedinin täytyy olla mahdollisimman hyvin laadittu.

"Varmasti Linkedin on menossa siihen suuntaan, että sielläkin on tarkempia kuvauksia tehtävistä ja vastuista. Näen, että sen käyttö kasvaa."