Tekijänoikeuksien rajoja testattiin kaksi viikkoa sitten Yhdysvalloissa, kun humoristisilla reaktiovideoilla miljoonia katsojia kerännyt H3H3Productions voitti lähes vuoden kestäneen lakijutun. Syytteen nostanut Matt Hosseinzadeh oli närkästynyt allaolevasta videosta, jossa H3H3-kanavaa pyörittävät Hila ja Ethan Klein kritisoivat miehen Youtube-kanavan sisältöä kieli poskessa.

tub

Lopulta tuomari hylkäsi tekijänoikeussyytteet selväsanaisesti. Oikeusjutun alkuvaiheessa julkaistussa videossa koomikkopariskunta esittelee ensimmäisenä kuukautena maksamiaan oikeudenkäyntikuluja, jotka kohosivat yli 50 000 dollariin. Ilman faneilta ja tukijoilta kerättyä 170 000 dollarin joukkorahoitusta tilanne olisi ollut tukala.

Youtuben tekijänoikeudet eivät ole Suomessa vieneet tubettajia käräjöimään, mutta rekisteröidystä tavaramerkistä käydystä oikeusjutusta löytyy selvä kotimainen ennakkotapaus.

Ammattikoululaisten suosimien ilmanraikastimien kustannuksella Wunderboy-videollaan leikitellyt huumoriryhmä Justimus joutui vaikeuksiin, sillä Wunderbaum-tavaramerkin omistava Julius Säumann Ltd ei katsonut tavaramerkkinsä luvatonta parodiointia hyvällä. Markkinaoikeus määräsi ryhmän levy-yhtiön maksamaan 52000 euron oikeudenkäyntikulujen lisäksi tavaramerkkioikeuden loukkauksesta 6375 euroa ja loukkauksesta koituneista vahingoista 13000 euroa.

Suomessa korvaussummat jäivät melko vaatimattomiksi, mutta voisiko suomalaistubettaja joutua esimerkiksi Yhdysvaltain tuomioistuimeen syytettäväksi? Kovin todennäköistä se ei ole, mutta rajat ovat häilyviä.

Turre Legalin lakimies Jussi Karin mukaan ulkomaiselle oikeudenhaltijalle tehokkain tapa hakea korvauksia on haastaa suomalainen oikeudenloukkaaja oikeuteen Suomessa.

Turre Legal on hänen mukaansa kuitenkin törmännyt tapauksiin, joissa Yhdysvaltalainen oikeudenomistaja on väittänyt, että internetissä tapahtunut tekijänoikeusloukkaus voidaan käsitellä Yhdysvalloissa, vaikka itse loukkaaja asuisi ulkomailla.

”Laitettuamme oikeudenomistajille päämiestemme puolesta vastauksia, jossa olemme kyseenalaistaneet heidän toimivaltanäkemyksensä, jutut ovat pysähtyneet. Tapaukset eivät siis ole edenneet yhdysvaltalaisiin tuomioistuimiin”, Kari sanoo Talouselämässä.

Karin mukaan ainoastaan kanteeseen vastaaminen voi joissain tapauksissa korjata virheelliseen oikeuspaikkaan liittyvät puutteet, mutta myös tällaisissa tapauksissa tuomion täytäntöönpaneminen on ongelmallista.

Yhdysvaltain kalliin oikeusjärjestelmän pelinappulaksi joutumisesta ei siis ole suomalaistubettajille tai muille netin käyttäjille suurta vaaraa.

Lue koko artikkeli Talouselämästä.