Koronavirusepidemia on saanut monet suomalaiset työnantajat päivittämään nopeasti matkustusohjeistustaan ja etätyökäytäntöjään.

Työnantajat ovat esimerkiksi kieltäneet työntekijöidensä työmatkoja eri laajuudella, kehottaneet työntekijöitä tekemään etätöitä ja myös suositelleet välttämään vapaa-ajan matkoja epidemia-alueelle.

Turun yliopiston työoikeuden professori emeritus Seppo Koskinen sanoo, että työnantajilta uhkaa osin karata mopo käsistä koronaviruksen takia.

”Yleensä sanotaan, että työsopimuksiin on vaikea tehdä muutoksia. Työnantajat tuntuvat nyt ajattelevan, ettei ole mitään esteitä yksipuolisesti määritellä uusiksi aika keskeisiäkin työsopimusasioita”, Koskinen sanoo.

Jos työnantaja haluaa työntekijöiden tekevän koronaviruksen vuoksi etätöitä kotona, Koskisen mukaan heidän pitää tehdä etätyösopimus, johon kirjataan puitteet työnteolle.

”Se on muutosehto aikaisempaan sopimukseen verrattuna, ja siksi asiasta pitää sopia kuten muistakin muutoksista.”

On tärkeää määritellä esimerkiksi, miten työntekijöiden oletetaan olevan tavoitettavissa.

”On ymmärrettävää, että tehdään nopeita ratkaisuja, mutta ei tämä niin kiireinen asia ole, etteikö päätöksiä voisi tehdä hallitusti ja sopien. Ei voi olettaa, että työntekijät ovat tunnin varoitusajalla valmiit tekemään töitä uudella tavalla. Työlle pitää olla jotkut puitteet.”

Kaikilla työntekijöillä ei välttämättä ole kotonaan työhön sopivaa rauhallista ja yksityistä tilaa. Työnteko voi hankaloitua myös, jos lapset ovat kotona. Lisäksi etätyösopimuksessa olisi hyvä määritellä, miten tietokoneen tietoturva varmistetaan kotioloissa.

LähiTapiolan lakimies Teemu Kastula toteaa, että työtapaturmien korvaussuojasta ei voi sopia työsopimuksessa. Lain mukaan etätyössä korvataan vain työtä tehdessä sattuneet vahingot.

Työnantaja voi määrätä ja suositella

Koskinen sanoo, että työnantajalla on oikeus määrätä töihin liittyvästä matkustamisesta ja esimerkiksi päättää, että ulkomaan kokoukset pidetään etäyhteyksien välityksellä. Tapa tehdä töitä voidaan muuttaa toiseksi.

Työnantaja voi myös suositella, etteivät työntekijät matkustaisi vapaa-ajalla epidemia-alueelle, mutta kieltää sitä ei voi. Päätös on työntekijällä.

”Jos joku lähtisi Italiaan lomamatkalle, ei työnantaja voisi muuta kuin kertoa matkan mahdollisista seurauksista. Jos työntekijä asetetaan karanteeniin myöhemmin, sitten mennään viranomaisten ohjeiden mukaan.”

Jos työntekijä palaa lomalta epidemia-alueelta, voiko työnantaja kieltää häntä tulemasta työpaikalle?

”Työnantaja joutuu miettimään asiaa palkanmaksun kannalta. Jos tulkitaan, että kyse on molemmista osapuolista riippumattomasta esteestä tulla työpaikalle, työnantaja joutuu kuitenkin maksamaan palkkaa kahden viikon ajalta”, Koskinen sanoo.

Juttua muokattu 11.3. kello 12.35. Lisätty LähiTapiolan kommentti.