Google haluaa AdAgen mukaan saada etukäteen konkreettisia näyttöjä siitä, että palveluja mainostavat yritykset toimivat oikeasti lupaamallaan tavalla ennen kuin niiden mainokset pääsevät sivuille. Muutokset astuvat voimaan kesäkuun alusta.

Syynä muutokseen ovat abortinvastustajien laatimat harhaanjohtavat mainokset. Tällaisia mainoksia ovat tehneet aborttia vastustavat toimijat, kuten Obria Group.

Kyseessä on katolisten organisaatioiden rahoittama terveydenhuoltoalan verkosto, joka on mainostanut tarjoavansa muun muassa aborttipalveluita. Sen sijaan Obria yrittää muuttaa palvelun piiriin hakeutuvien naisten mielipiteitä niin, että he päättäisivät pitää lapsen.

Googlen uudet säännöt vaativat, että mainostajat ilmoittavat aukottomasti ja selkeästi, tekevätkö ne oikeasti abortteja vai eivät, kerrotaan Googlesta.

"Nyt vaadittava läpinäkyvyys varmistaa, että sivustoilla käyvät saavat tarvittavan oikean tiedon, jotta voivat päättää, mitkä ilmoitukset tuovat heille parhaan palvelun", yhtiö toteaa aborttimainosten käytäntöjen muuttamista koskevassa blogikirjoituksessaan.

Aiemmin tässä kuussa, brittilehti The Guardian kertoi kahdessa artikkelissaan Googlen epäilyttävistä mainoskäytännöistä abortteja koskevissa ilmoituksissa.

Jutuissa kerrottiin sellaisten voittoa tuottamattomien organisaatioiden, kuten Obria, saaneen 150 000 dollaria, eli noin 135 000 euroa, tukea abortinvastaiseen toimintaan Googlen kautta.

Obria väittää kampanjoivansa vain perhesuunnittelusta, mutta jotkut amerikkalaiset lainsäätäjät, kuten demokraattien edustaja Carolyn Maloney, ovat syyttäneet Googlea "tarkoitushakuisen väärän tiedon välittämistä".

Google on perinteisesti taiteillut kamppaillessaan politiikan ja miljoonatulojen nuoralla ja yrittänyt olla tasapuolinen. Mutta käytännössä aborttiasioissa on epäilty vinoutumaa jo vuosia.

Asia on noussut pinnalle voimakkaasti viime kuukausina Yhdysvalloissa eri puolilla pidettyjen aborttilakien tiukentamista vastustavien mielenosoitusten myötä. Mielenilmauksia on nähty viime kuukausina Alabamassa, Arkansasissa, Georgiassa ja Mississipissä. Näissä osavaltioissa ollaan säätämässä hyvin tiukkoja aborttilakeja.