äänekkäät signaalit Esa Saarinen kertoi jokin aika sitten hyvän esimerkin vauvoista, jonka voi siirtää myös viestinnän maailmaan. Kun eteesi tupsahtaa vauva, on se sitten omasi tai jonkun muun, sinulla on selkeitä viestinnällisiä haasteita; vauva puhuu eri kieltä kuin sinä. Kieltä, minkä olet joskus osannut, mutta jota ei enää opeteta edes työväenopiston syyskursseilla. Mitä tapahtuu? Saarisen teesin mukaan meillä on iso halu ymmärtää vauvaa. Vauva on taho, jota me pyrimme kaikin keinoin ymmärtämään. Vauva on sympaattinen, avuton ja me haluamme auttaa vauvaa selviytymään maailmassa. Kun me siirrymme aikuisten maailmaan, meidän halumme kääntyy monesti päinvastaiseksi; me haluamme tulla ymmärretyiksi. Meitä ei monesti kiinnosta, mitä se toinen miettii vaan me haluamme, että meitä kuunnellaan.

Viestinnän tehtävänä onkin tehdä tahosta sellainen, että asiakas tuntee tulevansa ymmärretyksi ja toisaalta, että asiakkaalla on halu ymmärtää, jopa parhaimmillaan halu auttaa yritystä levittämään ilosanomaansa, vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Meillä on tietysti tahoja, joihin me lähtökohtaisesti uskomme enemmän kuin toisiin. Moni uskoo ennemmin vaikkapa ympäristöministeriön asiantuntijoita kuin kaasuputkiyhtiön asiantuntijoita. Moni haluaa ymmärtää ennemmin lomautettuja työntekijöitä kuin lomauttajayritystä. Viestinnän tehtävänä on luoda uskon pääomaa.

Haluatko ymmärtää VR:ää? Lumiongelmat ovat tuoneet jälleen uutisoinnit junien myöhästymisistä ja muista ongelmista. Vaikka me olemme suhtautuneet periaatteessa myönteisesti VR:ään sekä ympäristöystävällisempään junaliikkumiseen, viime vuodet ovat vähentäneet haluamme ymmärtää VR:ää. VR ei ole ehkä osannut hyödyntää omaa tarvettamme tulla ymmärretyiksi ja haluamme auttaa VR:ää vaan päinvastoin etäännyttänyt meidät viestillään haluttomiksi ymmärtää. Sen sijaan, että puhuisimme yhteisistä ongelmista, me puhumme VR:n ongelmista. Sen sijaan, että me ymmärtäisimme myöhästymisiä, me raivoamme niistä. Kun VR keskittyy puolustamiseen, meistä tulee vastustajia. Parhaimmillaan viestintä auttaisi meitä olemaan samalla puolella.