Helsinkiläisen luovan johtajan, Jani Halmeen, luotsaama Kotimaan katsaus palkittiin eilen vuoden journalistisena tekona Suuri Journalistipalkinto 2016 -palkintogaalassa.

Kotimaan katsaus on Halmeen omalla Twitter-tilillään julkaisema videosarja, jossa hän paneutuu suomalaisten paikallislehtien antiin.

Halme kuvailee tunnelmia yhä hämmentyneeksi.

"En millään voinut uskoa, että tämä paikallislehtikatsaus voisi voittaa."

Kotimaan katsauksen tavoite on saada pienille uutisille huomiota ja arvostusta. Projekti on ollut tarkoitettu suurelle yleisölle alusta alkaen.

"Ei tämä mitään pöytälaatikkorunoutta ole. Projekti on ollut alusta asti julkinen, ja näitä videoita on katsottu noin puolimiljoonaa kertaa. Mitään tämäntyyppistä ulkoista huomiota en osannut odottaa."

Ilahduttavaa on Halmeen mielestä se, että paikallislehdet ovat ottaneet palkinnon omakseen.

"Olen saanut paljon viestejä paikallislehdiltä. Syystäkin ovat odottaneet palkintoa ja kokevat sen kuuluvan itselleen. Se on tismalleen oikea ajatus."

Kotimaan katsauksen tekeminen on laajentanut hänen maailmankatsomustaan.

"Kyllä se kuplien puhkominen on vähän kliseistä, mutta pyrkimyksenä on ollut oman ja muiden ihmisten maailmankatsomuksen laajentaminen. Suomessa eri alueilla on eroja, mutta valtavasti on myös yhteistä. Se tekee Suomesta ainutlaatuisen. Tämä on itselleni ollut hyvä tapa kehittää tätä polarisoituvaa yhteiskuntaa ja myös oman duuniini liittyviä asioita."

Halme sanoo, että Kotimaan katsauksen tekeminen on tarjonnut hänelle hyvän tavan tutkia eri kerrontamuotoja. Hän kertoo, että Kotimaan katsauksen kerrontamuoto voi muuttua tulevaisuudessa.

"Ainahan sitä kerrontaa pitää kehittää. Se ei ole mitenkään lukittu."

"Minua kiinnostaa, voisiko gif-tiedostomuotoa käyttää journalistisessa kerronnassa."

Mediatoimisto ToinenPHD :n luovana johtajana työskentelevä Halme kertoo, että oma työ antoi hyvän pohjan projektille.

"Ammattinani on ideoiden keksiminen ja median käyttäminen tehokkaalla tavalla, joten on töissä opituista jutuista ollut hyötyä. Asioiden kääntely ja kontrastin tuominen asioiden välille ovat klassisia luovien johtajien työkaluja."

Suuri Journalistipalkinto on jaettu Suomessa vuodesta 2001. Palkinnolla tuetaan ja edistetään hyvää journalismia ja se jaetaan neljässä palkintoluokassa, palkinnon perusteena on jokin merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Suuri Journalistipalkinto 2016 -voittajat perusteluineen

VUODEN JUTTU

Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla. Rebekka Härkönen, Turun Sanomat.

Rebekka Härkösen juttukokonaisuus paljasti, kuinka potilaita oli Turun kaupungin psykiatrisilla osastoilla lääkitty tiedottomiksi, pakkoeristetty laittomasti, nöyryytetty, uhkailtu ja pahoinpidelty. Jutussa kerrottiin myös, kuinka väärinkäytökset olivat jatkuneet vielä sairaalan sisäisten selvitysten jälkeenkin, koska kaupunki ei ollut kertonut ongelmista valvontaviranmaisille. Härkösen juttu on parantanut potilasturvallisuutta koko maassa ja tehostanut valvovien viranomaisten toimintaa.

VUODEN JOURNALISTINEN TEKO

Kotimaan katsaus, Jani Halme

Jani Halme on julkaissut Twitter-tilillään lokakuusta lähtien Kotimaan katsaus -nimistä videosarjaa. Viestintäyhtiön luovana johtajana työskentelevä Halme lukee videoilla ääneen uutisia suomalaisista paikallislehdistä. Tätä varten hänelle tulee 163 lehteä eli lähes kaikki Suomen paikallislehdet. Hankkeen tarkoituksena on paitsi muistuttaa Suomen rikkaasta paikallislehdistöstä myös rikkoa kuplia ja vähentää vastakkainasettelua Helsingin ja maakuntien väliltä. Kotimaan katsauksia on seurannut noin 200 000 ihmistä.

VUODEN KIRJA

Katarina Baer: He olivat natseja, Teos

Imaiseeko ajan henki väkisin mukaansa, kun valikoidut totuudet ja rajut propagandaviestit jylläävät tarkoitushakuisesti vuosikaudet? Isovanhempien maailmankuvan ja tekojen ymmärtäminen on vaikeaa, mutta oma elämä on rakennettava menneisyyden haamuista huolimatta. Perusteellisesti tutkittu, omakohtaisesti koettu ja kipeitä kysymyksiä nostava teos.

VUODEN JOURNALISTI

Laura Saarikoski, Helsingin Sanomat

Laura Saarikosken jutut pitivät suomalaisia poikkeuksellisen hyvin perillä siitä, mitä Yhdysvaltain presidentinvaalitaistelussa tapahtui. Hän raportoi oivaltavasti niin asiantuntijoiden näkemyksistä kuin tavallisten amerikkalaisten tuntemuksista. Saarikoski ymmärsi jo varhain Trump-ilmiön voiman ja osasi kertoa sen taustalla olevista syistä. Yhdessä Saska Saarikosken kanssa kirjoittamassaan kirjassa hän lisäksi rakensi monipuolisen henkilökuvan liikemies Donald Trumpista, jonka vaalivoittoa monet pitivät pitkään mahdottomana ajatuksena.

Palkintolautakunta:

Marja Aarnipuro, päätoimittaja, Apu

Jouko Jokinen, vastaava päätoimittaja, Aamulehti

Vesa-Pekka Koljonen, lehdistöneuvos, päätoimittaja emeritus

Leena Majander-Reenpää, kirja-alan asiantuntija

Tuomo Mörä, palkintolautakunnan sihteeri, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Reijo Ruokanen, vastaava päätoimittaja, Tekniikan Maailma

Paula Salovaara, media-alan yrittäjä ja toimittaja

Pekka Seppänen, kolumnisti, journalisti, hallituksen puheenjohtaja, Gummerus Kustannus

Riitta Pihlajamäki, päällikkö, A-studio, Yle

Merja Ylä-Anttila, palkintolautakunnan puheenjohtaja, vastaava päätoimittaja, MTV Uutiset

Palkintolautakunnan jäsenet eivät osallistu oman mediansa piiristä tulleiden ehdotusten arviointiin.

Korjaus: ToinenPHD muutettu mediatoimistoksi. Aiemmin jutussa sen kerrottiin olevan viestintätoimisto.