Lisätyn todellisuuden ratkaisuja kehittävän Arilynin toimitusjohtaja ja perustajaosakas Emmi Jouslehto on valittu vuoden pohjoismaiseksi naisyrittäjäksi. Jouslehto palkittiin keskiviikkona New Yorkissa järjestetyssä Nordic Female Entrepreneur -tapahtumassa, johon osallistui naisyrittäjiä kaikista pohjoismaista. Tapahtuman järjestivät Norja ja YK.

"Tuntuu hyvin hämmentävältä ja tietysti todella hienolta, että oma työ tuli huomioiduksi näin upeasti", Jouslehto kommentoi palkintoaan M&M:lle.

Jouslehto johtaa Robust North -kasvuyritystä, joka tunnetaan lisätyn todellisuuden toteutuksia mahdollistavasta Arilyn-sovelluksesta.

Viime vuosi oli Arilynille Jouslehdon mukaan uraa uurtavien kokeiluiden vuosi. Arilyn toteutti muun muassa Stockmannin Helsingin-tavaratalolle jouluseikkailun ja Arlalle yhä käynnissä olevan Aamu-kissa-kampanjan, jossa maitotölkin kissa herää AR-teknologian avulla eloon, kun tölkin skannaa Arilyn-sovelluksella.

"AR:stä on tullut ihmisille selvästi jo tuttu asia. Itse teknologian sijaan nyt hypätään heti miettimään, miten tässä uudessa mediassa kerrotaan parhaiten tarinoita ja millaista sisältöä sinne kannattaa tuottaa", Jouslehto kertoo.

Lisätyn todellisuuden tunnettuuden kasvu on näkynyt Jouslehdon mukaan yhteydenottojen ja myynnin kasvuna. Myös yhtiön henkilöstömäärä kaksinkertaistui viime vuonna.

Jouslehto arvioi AR-alan kehityksen jatkuvan nopeana.

"Myös isot teknologiatoimijat investoivat vahvasti uusien ratkaisujen kehittämiseen. Meidänlaisellemme startupille ketteryys tässä kehityksessä on todella tärkeää."

Jouslehdon mukaan Arilynin tavoitteena on tarjota markkinoiden kattavimmat työkalut lisätyn todellisuuden elämysten toteuttamiseen. Se edellyttää sitä, että myös muiden yhtiöiden tuottamat avainteknologiat pystytään integroimaan osaksi Arilynin palveluja nopeasti.

"Hyvä esimerkki tällaisesta on Arilynin laajentuminen Applen ARKit-tuella viime syksynä hyvin nopeasti sen julkaisun jälkeen."

Tänä vuonna Arilyn jatkaa kansainvälistymistä. Yrityksellä on vireillä asiakasprojekteja esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Arilyn-sovelluksen taustayhtiö Robust North aloitti toimintansa vuonna 2014. Vuonna 2016 yhtiö teki 198 000 euron liikevaihdon, ja kasvuryityksen nettotulos oli 207 000 euroa tappiolla.

"Kannustan nuoria naisia ja tyttöjä alalle"

Naistenpäivänä herää keskustelu myös naisten asemasta työelämässä. Jouslehdon mukaan hän ei ole joutunut erityisesti kamppailemaan miesvaltaisella it-alalla.

"Meillä Arilynissä eri roolit osuivat hyvin luontevasti perustajien kesken erilaisten taustojemme kautta. Itse asiassa tässä AR/VR-kentässä on paljon naisia yrittäjinä ja johtavissa asemissa. Toki esimerkiksi it-ala on yleisesti melko miesvaltainen, ja kannustan aina mahdollisuuden tullen nuoria naisia ja tyttöjä alalle ja jo pidemmällä urallaan olevia hakemaan rohkeasti johtajan paikoille."

Ajatus yrittäjyydestä kyti Jouslehdon mielessä pitkään ennen Robust Northin perustamista.

"Toimin aikanaan opiskelujeni loppuvaiheessa lyhyen hetken toiminimellä, ja siitä jäi kytemään halu jonain päivänä kokeilla ihan oikeasti yrittäjänä olemista. Kun sitten myöhemmin idea Arilynistä syntyi teknologiajohtajamme Otto Laurilan ja luovan johtajamme Otso Kähönsen kanssa, tuntui aika oikealta lähteä tekemään tätä."

Jouslehto on viettänyt tämä viikon New Yorkissa pohjoismaisille naisyrittäjille suunnatulla tapahtumaviikolla.

"Olemme saaneet opastusta markkinoinnin ja brändinrakentamisen huippuammattilaisilta, mikä on ollut todella inspiroivaa ja ajatuksia herättävää. Myös muiden maiden yrittäjiin tutustuminen ja heidän kanssa keskusteleminen on ollut todella mielenkiintoista", Jouslehto kertoo.

Jouslehdon lähetti mukaan tapahtumaviikolle Business Finland -organisaatio.