Suomen Yrittäjien Valtakunnalliset yrittäjäpäivät huipentuivat lauantai-iltana Lahdessa yrittäjäpalkintojen jakoon.

”Yrittäjyyden Oscarit” saivat HT Laser Oy Keski-Suomesta, Merima Oy Helsingistä, Rukakeskus Oy Koillismaalta ja Tapojärvi Oy Lapista.

Suomen Yrittäjät ja Fennia jakoivat palkinnot Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa lauantai-iltana.

Vuonna 1989 perustettu HT Laser tekee muun muassa metalliteollisuuden leikkauksia, hitsauksia ja 3D-metallitulostusta. Keuruulaisyritys on teollisen laser- ja vesileikkauksen sekä laserhitsauksen pioneeri ja alan johtavia toimijoita Suomessa.

Yrityksen alku 1990-luvun laman alla oli hankala, mutta sen jälkeen HT Laser on kasvanut tasaisesti. Nyt yhtiöllä on noin 400 työntekijää kahdeksassa yksikössä eri puolilla Suomea. HT Laserin liikevaihto oli viime vuonna 65 miljoonaa euroa.

Loistoristeilijöitä sisustava Merima on mukana maailmanluokan projekteissa. Mauri Mäkirannan ja Timo Nisosen vuonna 1987 perustamassa Merimassa on 120 työtekijää, mutta välillisesti yhtiön projektit työllistävät noin 600–700 ihmistä.

Perheyhtiön toinen polvi on ottamassa vastuuta yhtiön luotsaamisesta. Perustajan poika Mikko Mäkiranta ja tytär Minna Mäkiranta-Blyth ovat ottamassa operatiivista vastuuta perheyhtiöstä. Sisarusten tarkoitus on skaalata liiketoimintaa isommaksi. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 51,3 miljoonaa euroa.

Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten ankkuriyritys Rukakeskus Oy:lle viimeiset kolme talvea ovat olleet ennätyksellisiä ja toimintaa laajennetaan.

Kun lääkäri Juhani Aho osti Rukan hiihtokeskuksen 1970-luvulla, kukaan perheestä ei ollut koskaan lasketellut. Rukan ja Pyhän hiihtokeskusten kehittämisen ohella Aho perusti yksityisen lääkäriaseman, joka nykyään tunnetaan Aava Terveyspalveluina. Nyt yhtiöiden omistus on Juhani ja Eila Ahon viidellä lapsella.

Rukakeskus-konsernissa on työntekijöitä noin 170. Liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa.

Teollisen kiertotalouden, kaivos- ja teollisuuspalveluiden alalla toimiva Tapojärvi on kasvanut Lapista maailmalle.

Esko Tapojärven yritystoiminta käynnistyi 64 vuotta sitten, kun hän ajoi taksia ja kuljetti päivittäistavaraa Lapissa. Kaivosurakoinnin Esko aloitti 1970-luvun alussa Kolarissa Rautuvaaran kaivoksella.

1990-luvun alussa pojat Markku ja Pertti Tapojärvi laajensivat toimintaa tehdaspalveluihin sekä materiaalien käsittelyyn. Tänä päivänä yhtiöllä on noin 500 työntekijää ja kahdeksan toimipistettä Suomessa, yksi Ruotsissa ja yksi Italiassa. Liikevaihto (18 kk) oli 115,7 miljoonaa euroa.

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto on vuosittain myönnettävä tunnustus esimerkillisestä yrittäjyydestä.

Palkinto syntyi vuonna 1968, kun Suomen Yrittäjiä edeltänyt ­järjestö ja vakuutusyhtiö Fennia halusivat nostaa yrittäjyyden arvostusta.

Nyt palkittavat yritykset valitsee lautakunta, johon kuuluvat Suomen Yrittäjien, Suomalaisen Työn Liiton, Yksityisyrittäjäin Säätiön ja Fennian edustajat.