Coca-Cola ja sen omistama juomabrändi Vitaminwater haastoivat joulukuussa ihmisiä kertomaan, mitä he tekisivät älypuhelimensa selaamisen sijaan, jos luopuisivat laitteestaan. Yli 100 000 ihmistä vastasi tunnisteella #nophoneforayear heitettyyn haasteeseen.

Vapaaehtoisten joukosta elämää ilman puhelinta kokeilemaan valittiin fantasiakirjailija Elana Mugdan. Jos Mugdan onnistuu, luvassa on 100 000 dollarin (noin 88 000 euron) palkinto. Tempauksesta on kirjoittanut muun muassa Adweek.

Nyt Mugdanin puhelin on suljettuna pieneen Vitaminwater-brändillä koristeltuun selliin. Mugdan saa kuitenkin käyttää vanhan mallista kännykkää, jolla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä.

Ilman älypuhelinta viettämänsä vuoden jälkeen Mugdanin on vielä läpäistävä valheenpaljastuskoe, jolla selvitetään, onko hän noudattanut sääntöjä. Jos hän läpäisee kokeen, hän saa 100 000 dollarin palkinnon. Mugdanilla on myös mahdollisuus lopettaa kokeilu puolen vuoden jälkeen ja saada 10 000 dollaria (noin 9 000 euroa). Alle puolessa vuodessa lankeaminen tietää ilman palkintoa jäämistä.

”Vitaminwater on aina haastanut yksitoikkoisuuden, eikä ole mitään yksitoikkoisempaa kuin aivoton puhelimen selaaminen”, sanoo Vitaminwaterin edustaja Natalia Saurez Coca-Colan blogissa.

30-vuotias Mugdan toivoo älypuhelimesta luopumisen ruokkivan hänen luovuuttaan.

”Tulen kappaleen loppuun ja kun en tiedä, mitä kirjoittaisin seuraavaksi, nappaan vaistomaisesti puhelimeni. Se on vahingollista minulle kirjailijana. Puhelinten pitäisi auttaa meitä, mutta ne voivat olla valtava haitta”, Mugdan sanoo Coca-Colan blogissa.