Wikipedia

5.8.2011 10:02 päivitetty 4.2.2016 10:02

Wikipedia uudistuu houkutellakseen kirjoittajia

Wikipedia on lanseerannut uuden "tykkäys"-ominaisuuden ja kannustaa yliopiston professoreita antamaan opiskelijoille tehtäväksi kirjoittaa Wikipediaan.

Wikipedia suunnittelee uusia keinoja, joilla houkutella ihmisiä kirjoittamaan tietosanakirjapalveluun. Wikipedian perustajan Jimmy Walesin mukaan palvelu on menettämässä avustajiaan. AP:n tekemästä jutusta uutisoi muun muassa The Miami Herald.

Wikipedian, jonka sisältö on tuotettu kokonaan vapaaehtoisvoimin, ylläpitäjät pyrkivät yksinkertaistamaan materiaalin tuottamista ja lisäämistä palveluun. Walesin mukaan tiedossa on esimerkiksi toimituksellisia ohjeita.

Tietosanakirjapalvelu on myös ottanut käyttöön uuden WikiLove-ominaisuuden, joka muistuttaa Facebookin tykkäys-painiketta.

Sivustoa ylläpitävä, voittoa tuottamaton Wikimedia Foundation muun muassa kannustaa yliopiston professoreita Intiassa, Brasialiassa, Kanadassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa antamaan opiskelijoille tehtäväksi kirjoittaa Wikipediaan.

Maaliskuuhun mennessä Wikipedialla oli noin 90 000 aktiivista avustajaa. Wikimedia Foundationin pääjohtajan Sue Gardnerin mukaan tavoitteena on, että sivustolle kirjoittaa 5000 uutta avustajaa ensi vuoden kesäkuuhun mennessä.

Walesin mukaan tyypillinen kirjoittaja on ”26-vuotias nörttimäinen mies”, joka siirtyy muihin puuhiin, menee naimisiin ja lopettaa palveluun kirjoittamisen. Toiset avustajat lähtevät, koska kymmenen vuotta sitten avatulla verkkosivustolla on koko ajan vähemmän aiheita, joista voi kirjoittaa. Wikipediassa on yli 3 miljoonaa merkintää.