Kevään jääkiekon maailmanmestarijoukkueen maalivahti Kevin Lankinen kertoi kisojen aikaan haastattelussa lukuharrastuksestaan. Tieto maalivahdin lukuharrastuksesta herätti paljon mielenkiintoa, ja Lankisen kerrottua lukevansa Hanya Yanagihara n kirjoittamaa Pieni elämä -kirjaa teoksen suosio kasvoi Suomessa selvästi.

MM-pelaajien lukemiseen liittyi myös kirjoista keskusteleminen joukkuekavereiden kesken. Syntyi käsite #lankisenlukupiiri, ja nyt lukupiiri avataan kaikille.

Lukupiiri toteutetaan yhteistyössä Werner Söderström Osakeyhtiö n (WSOY) kanssa. WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen kertoo M&M:lle, että jääkiekon maailmanmestaruuskisojen aikaan ilahduttaneesta tiedosta syntyneen idean jälkeen kustannusyhtiö mietti kesällä Lankisen kanssa keinoja jatkaa lukemisesta kertomista yhteistyössä.

Jääkiekkoilijan ja kustantajan yhteistyönä syntynyt Lankisen lukupiiri on Facebookissa toimiva yhteisö. Syksyn aikana Lankinen valitsee lukupiiriin itseään kiinnostavia kirjoja, joista voi keskustella ryhmässä. Lisäksi jäsenet voivat jakaa sivulla omia kirjavinkkejään ja lukukokemuksiaan. Facebook-sivu on avattu tänään, ja lukupiirin ensimmäinen kirja selviää syyskuun viidenteen päivään mennessä.

”Kohina lukupiiristä alkoi haastattelusta MM-kisojen aikaan. Se yllätti minut, koska kirjojen lukeminen on pitkään ollut minulle tärkeä ajanviete. Mietin silloin, että kokemustemme ja näkemystemme jakaminen laajemmankin piirin kanssa saattaisi olla aika hauskaa. Tiedän kokemuksesta, miten koukuttavaa lukeminen on ja haluan lukupiiriini mukaan jokaisen luku- ja kirjoitustaitoisen. Samalla haluan omalla esimerkilläni vaikuttaa erityisesti nuorten lukuintoon ja kannustaa muitakin ihmisiä kirjojen pariin”, Lankinen kertoo lukupiirinsä Facebook-sivulla.

Yhteistyön tavoitteena on Julkusen mukaan jakaa lukemisen riemua ja saada ihmiset keskustelemaan ja jakamaan lukukokemuksia.

”Tulemme ehkä hieman ulos perinteisestä kustannusalan tekemisestä vähän uudenlaisella tavalla tavoittaa yleisöä”, hän sanoo.

Julkunen kertoo, että WSOY on luvannut auttaa Lankista ryhmän ylläpidossa ja antaa vinkkejä, mutta Lankinen valitsee itse lukupiirille itseään kiinnostavaa luettavaa.

”Kevinin päätyö on jääkiekko, eikä hän ole siellä joka päivä kertomassa lukemisesta, mutta parin viikon päästä hän esittelee lukupiirille ensimmäisen luettavaksi valitsemansa kirjan. Sitten katsomme, miten lukupiirin toiminta lähtee liikkeelle”, Julkunen sanoo.

Ainakin aluksi Lankinen valitsee lukupiiriläisille luettavaa WSOY:n valikoimasta, mutta pitkällä aikavälillä tulossa voi olla muutakin.

”Lähdemme liikkeelle meidän kirjoillamme, mutta pitkän tähtäyksen näkemys pidetään aika avoimena. Olemme avoimin mielin liikkeellä jakamassa hyvää mieltä lukemisesta”, Julkunen sanoo.

Hän kertoo, että Facebookissa toimiva lukupiiri on yhteistyön ydin, mutta siitä kerrotaan muissakin sosiaalisen median kanavissa ja mahdollisesti muissakin välineissä.

Julkunen kertoo, että lukupiirin jäsenille tulee myös mahdollisuus ostaa Lankisen suosittelemia lukupiirikirjoja WSOY:ltä erikoishintaan. Lukupiirin kautta tilattujen kirjojen tuotolla tuetaan Suomen Icehearts ry:n toimintaa.

”Sitä kautta voidaan saada rahaa esimerkiksi nuorten jääkiekon harrastajien varusteisiin”, Julkunen sanoo.