Yhdysvaltain kongressi on pyytänyt Facebookia pysäyttämään kryptovaluutta libran kehityksen, kunnes lainsäätäjät ovat ehtineet tutkia yhtiön toimien seuraukset, kertoo The Guardian.

Edustajahuoneen taloudellisten asioiden komitean demokraattijohtajat ovat lähettäneet kirjeen Facebookin toimitusjohtaja-perustaja Mark Zuckerbergille , yhtiön operatiiviselle johtajalle Sheryl Sandbergille sekä libran johtajalle David Marcusille .

“Koska Facebook on käytössä jo yli neljänneksellä maailman väestöstä, on välttämätöntä, että Facebook yhteistyökumppaneineen keskeyttää toimeenpanosuunnitelmat välittömästi, kunnes sääntelijät ja kongressi ovat saaneet mahdollisuuden tutkia asiaa ja ryhtyä toimiin”, kirjeessä sanotaan.

“Lykkäyksen aikana aiomme pitää julkisia kuulemisia kryptovaluuttaan pohjaavien toimien riskeistä ja eduista sekä tutkia lainsäädäntöön liittyviä ratkaisuja.”

Jos Facebook ei keskeytä libran valmistelua ennen kuin kongressi ennättää näihin toimiin, muodostaisi se kirjeen mukaan riskin uudesta talousjärjestelmästä, joka on liian suuri kaatuakseen (engl. too big to fail).

Libran kehitystä on johtanut Facebook, ja yhtiö aikoo luoda Calibra -nimisen tytäryhtiönsä kautta valuuttaa varten ensimmäisen ”lompakon” kuluttajille. Palvelun varsinainen kehitys on kuitenkin annettu Libra Associationille, joka on Facebookiin sidoksissa oleva organisaatio Genevessä, Sveitsissä.

Nimellisesti järjestöä johtaa libran taustavoimista koostuva konsortio, johon kuuluvat Visa, Lyft, Vodafone ja Coinbase sekä Facebook vain yhtenä partnerina. Käytännössä someyhtiöllä on organisaatiossa merkittävästi valtaa. The Information-sivuston mukaan se esimerkiksi maksaa palkat työntekijöille, joita on ”karkeasti puoli tusinaa”.

Facebookin vaikea menneisyys

Lykkäyksen kesto ei ole järin pitkä: kongressin komitea kokoontuu libran tutkimiseen keskittyvään kuulemiseen 17. heinäkuuta. Kirjeessä kuitenkin viitataan siihen suuntaan, että kuulemisen koittaessa yhtiöllä on edessään kivinen tie.

”Libran ja Calibran tarkoituksesta, rooleista, mahdollisesta käytöstä ja turvallisuudesta saadut hajanaiset tiedot paljastavat riskien valtavan mittaluokan ja suojaavan sääntelyn selkeän puutteen”, kirjeessä sanotaan.

"Jos tämän kaltaiset tuotteet ja palvelut jäävät ilman kunnollista sääntelyä ja riittävää valvontaa, ne voivat muodostaa systeemisen riskin, joka vaarantaa Yhdysvaltojen ja globaalin taloudellisen vakauden."

"Nämä riskit ovat entistä räikeämpiä, kun huomioidaan Facebookin vaikea menneisyys, jossa se ei ole aina pitänyt käyttäjiensä tietoja turvassa. Esimerkiksi Cambridge Analytica, Trumpin kampanjan vuonna 2016 palkkaama poliittista konsultointia tekevä yritys, pääsi käsiksi yli 50 miljoonan Facebook-käyttäjän yksityiseen dataan, jota se käytti vaikuttaakseen äänestyskäyttäytymiseen.”

Edustajanhuoneen taloudellisten asioiden komitean puheenjohtaja Maxine Waters on ollut yksi kongressin johtavista demokraateista, jotka ovat vaatineet Donald Trumpin asettamista syytteeseen virkarikoksesta.