Media

Laura Kukkonen 17.4.2018 12:07

Yle teki historiallisen nimityksen – Mediatutkija: "Ylen toimitusjohtajan rooli on turvata työrauha ja ottaa paine vastaan"

Arttu Laitala

Mediatutkija Marko Ala-Fossi pitää Merja Ylä-Anttilan etuna sitä, että hänellä on journalistista taustaa.

Yle nimitti tänään Merja Ylä-Anttilan historiansa ensimmäiseksi naistoimitusjohtajaksi.

"Se on mielenkiintoista ja hyvä, suomalainen veto. Naistoimitusjohtaja on eurooppalaisten yleisradioyhtiöiden joukossa harvinaisuus", sanoo Tampereen yliopiston dosentti, mediatutkija Marko Ala-Fossi.

Hella Wuolijoki toki johti Yleä 1940-luvulla, mutta hänen tittelinsä oli pääjohtaja. Ensimmäinen toimitusjohtaja aloitti Ylellä vuonna 1994, kun tehtävään valittiin Arne Wessberg.

Ylä-Anttila eroaa edeltäjistään Lauri Kivisestä ja Mikael Jungnerista myös sikäli, että hänellä on journalistin tausta. Ylä-Anttila aloitti MTV:llä kesätoimittajana ja sai vakituisen pestin talosta jo 80-luvulla.

"On hienoa, että myös Ylen toimitusjohtajan tehtävissä on henkilö, jolla on journalistinen tausta. Sellaisen talon pyörittämisessä on etua siitä, että ymmärtää journalistista etiikkaa ja painetta", Ala-Fossi kertoo.

Ala-Fossi muistuttaa, että Ylen toimitusjohtajan rooli on turvata toimittajien työrauha ja se, ettei näihin kohdistu painetta.

"Toimitusjohtaja ottaa sen paineen vastaan. Työrooli on toimia puskurina, turvata sekä työrauha että resurssit."

Yle on kunnostautunut palkkaamaan päättävän tason henkilöitä kaupallisen median parista. Aamulehden vastaavan päätoimittajan tehtäviä hoitanut Jouko Jokinen aloitti Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaavana päätoimittajana viime vuonna.

"Nämä nimitykset ovat tietyllä tavalla linjassa. Yleen on palkattu henkilöitä, jotka ovat suhtautuneet vähintäänkin kriittisesti yhtiön toimintaan."

Ala-Fossi viittaa esimerkiksi pääministeri Juha Sipilään (kesk.) liittyvään kohuun, jonka myötä Yle sai myös keväällä 2017 JSN:ltä yhden langettavan ratkaisun. Päätös liittyi siihen, että silloinen päätoimittaja Atte Jääskeläinen oli toiminnallaan antanut sen vaikutelman, että Sipilä oli päässyt vaikuttamaan Ylen journalistisiin päätöksiin.

Ala-Fossi ei tarkemmin analysoi Ylä-Anttilan nimityksen taustoja, mutta ymmärtää päätöksen.

"Jos kaupallisen median puolella näkymät ovat huonot, niin ymmärrän Yleisradion tehtävien houkuttelevan, kun headhuntereita on liikkeellä. Tämä on sen tyyppinen siirto, että hän haluaa tehdä urallaan jotain uutta."

Ala-Fossi korostaa myös Ylen tehtävää viestintäpolitiikan työkaluna. Usein keskustelu jää käsittelemään Ylen paikkaa valtion omistuksessa sekä rahoitusta.

"Ylen tarkoituksena on turvata kaikkien kansalaisten sekä erityisryhmien mediasisältöjen saanti. Se on laitoksena olemassa pääosin siksi, että yhteiskunnassa on olemassa viestintäpoliittisia tavoitteita."

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö