Tänään ilmestyneenYlegate-kirjan kirjoittajat vaativat Yle uutisten vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen ja Yle n toimitusjohtajan Lauri Kivisen eroa.

Ylestä joulukuussa eronnut Jussi Eronen sanoi kustantajan tiedotustilaisuudessa, että "kolmikon on paras etsiä ulko-ovi".

Kolmikkoon hän luki myös Ylen hallituksen puheenjohtajan Thomas Wilhelmssonin, joka ilmaisi maanantaina hallituksen tuen Jääskeläiselle.

Kirjan kaksi muuta tekijää, Erosen kanssa Ylestä Suomen Kuvalehteen lähtenyt Salla Vuorikoski ja tammikuussa freelanceriksi siirtynyt Jarno Liski rajasivat Wilhelmssonin erovaatimusten ulkopuolelle.

Liski tosin sanoi, että myös Ylen hallituksen toiminta on näyttänyt "kammottavalta". Hänen mielestään Yle vajoaa nyt "historiansa pahimpaan kriisiin".

Vuorikoski sanoi, että Yle ansaitsee uuden päätoimittajan ja ihmetteli, että hallitus antoi Olli Mäenpään raportin jatkoselvittelyn Kiviselle: "En pidä uskottavana, että ongelmia aiheuttanut henkilö tekee johtopäätöksiä."

Erosen mukaan Ylegate-kirjassa "isoin asia on iso kuva. Tässä on tarkoitus piirtää Ylegaten koko kuva ja sen historialliset taustat".

Eronen mainitsi myös, että Jääskeläisen päätoimittajaksi nostaman "Riikka Venäläisen osuus nousee kirjassa esiin". Venäläisen toimintaa on kuvattu kirjassa melko kielteiseen sävyyn.

Liski muistutti tiedotustilaisuudessa, että Jääskeläinen "torppasi" Ylessä muitakin kuin pääministeri Juha Sipilän sidonnaisuuksia käsitelleitä juttuja. Yksi esimerkki oli hänen mukaansa hallintarekisteriuutisointi, jossa ei haluttu mainita kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa tukeneen liikemiehen hallintarekisteröityjä omaisuuksia ja Panama-yhteyksiä.

Vuorikoski sanoi yhdeksi erimielisyydeksi kirjan tekijöiden ja Jääskeläisen välillä sen, voidaanko poliitikkojen sidonnaisuuksista kertoa silloinkin, kun niihin ei liity mitään väärinkäytöksiä.

Liski sanoi olleensa positiivisesti yllättynyt siitä, miten tarkasti professori Olli Mäenpään raportissa oli kuvattu Ylen tilannetta.

Erosen mukaan kirjassa kerrotaan myös Ylessä harjoitetusta ihmisten kyykyttämisestä, jonka uhriksi hän mainitsi muun muassa A-studion entisen toimituspäällikön Ari Korvolan. Hän ei saanut lupaa kertoa pääministeri Matti Vanhasen puolison asuntokaupoista.

Lähde: Talouselämä