Media

JR Leskinen 17.4.2018 14:16

Ylen uusi toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila ei hakenut tehtävään: "Vastassa ovat globaalit mediajätit, mutta Ylellä on hyvät resurssit "

Petteri Paalasmaa
Merja Ylä-Anttila pitää Yleä hyvänä näköalapaikkana suomalaiseen yhteiskuntaan. Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kertoo, että toimitusjohtajan valinta tehtiin lopulta "harvinaisen yksimielisesti".

Yleisradion seuraava toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on tehnyt pitkän uran kaupallisessa MTV:ssä. Hän peräänkuuluttaa julkisen ja kaupallisen median yhteistyötä.

Ylen toimitusjohtajana syyskussa aloittava Merja Ylä-Anttila on työskennellyt vuodesta 2001 lähtien MTV:n Uutisten vastaavana päätoimittajana ja viimeiset kolme vuotta Bonnier Broadcastingin tytäryhtiön Mediahub Helsingin toimitusjohtajana. Mediahub vastaa MTV:n uutistuotannosta. Ruotsalainen mediakonserni Bonnier tuli MTV:n omistajaksi vuonna 2007.

Ylen hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina Helsingissä, että "pitkällä listalla" ehdokkaita toimitusjohtajaksi oli noin 300. Varsinaiseen valintaprosessiin seuloontui 25 henkilöä.

"Testien ja haastatteluiden jälkeen hallitus oli harvinaisen yksimielinen Merjan valinnasta", Wilhelmsson sanoi.

Ylä-Anttila kertoi, ettei hän ollut alun perin edes pyrkinyt tehtävään.

"En osallistunut hakuun. Sain yhteydenoton headhunterilta", Ylä-Anttila kertoi.

Siirtymistä MTV:ltä Yleisradioon helpottaa Ylä-Anttilan mukaan se, että pahimmat myrskyt talousvaikeuksissa painineessa MTV:ssä ovat takanapäin.

"Turbulenssi MTV:ssä on rauhoittunut ja Medianhub teki viime vuonna positiivisen operatiivisen tuloksen", Ylä-Anttila kertoi.

Journalistina MTV:llä lähes 30 vuotta työskennellyt Ylä-Anttila kertoo kolmen viime vuoden aikana vaihtaneensa fokuksensa journalismista liiketoimintaan. Liiketoiminnassa hän aikoo myös pysyä.

"Toimitusjohtajan tehtäviin ei kuulu sisältöön puuttuminen, vaan se on toimitusten tehtävä", Ylä-Anttila painotti

Ylä-Anttila kertoi olevansa erittäin motivoitunut toimimaan Ylen toimitusjohtajana. Hän haluaa tehdä yhteistyötä kaupallisen median kanssa, koska koko Suomen mediakentällä on sama uhka: Googlen ja Facebookin kaltaiset globaalit mediajätit.

"Yle on valtavan hyvä näköalapaikka suomalaiseen yhteiskuntaan. Vastassa ovat globaalit mediajätit, mutta Ylellä on hyvät resurssit tarjota vahvaa julkista palvelua."

Ylä-Anttila muistutti myös Ylen tarjonnan monipuolisuudesta.

"Uutisten lisäksi Yle tarjoaa ajankohtaisohjelmia, draamaa ja faktaohjelmia. Ylen arkisto kerää kansakunnan muistia."

"Olen sanonut, että Ylen tehtäviin kuuluu jopa valistus. Ei valistaminen sormi pystyssä, mutta tarjolla on niin paljon humpuukia ja disinformaatiota."

Anttilan paikalla MTV Uutisten vastaavana päätoimittajana ja Mediahubin toimitusjohtajana aloittaa tänään 17. huhtikuuta Tomi Einonen. Merja Ylä-Anttila jatkaa MTV:n palveluksessa elokuun loppuun saakka uuden johdon tukena.

Ylen nykyinen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoi tammikuussa jättävänsä Ylen. Syyksi hän kertoi haluavansa siirtyä urallaan eteenpäin. Kivinen jatkaa kuitenkin Ylen luotsaamista syyskuun alkuun toimitusjohtajan vaihdokseen asti.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö