Yleisradio n marraskuussa 2016 alkaneet yt-neuvottelut ovat päättyneet. Tuloksena Yle Tuotanto ja Design -osastolta irtisanotaan enintään 63 henkilöä. Lisäksi 35 henkilön kanssa on sovittu eläkeratkaisusta ja seitsemäntoista henkilön työt jatkuvat muualla yhtiössä, Yle kertoo.

Alun perin neuvottelujen arvioitiin johtavan jopa 145 henkilön irtisanomiseen. Yt-neuvottelujen tavoitteena oli yhtiön oman tuotantotyön vähentäminen.

"Muutos on suuri ja prosessi on ollut raskas. Uusien toimintamallien käyttöönotto alkaa heti. Suomalaisten mediankäytön muutos edellyttää isoja muutoksia Yleltä myös tuotantotyössä", sanoo Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.

"Irtisanomisien määrä väheni merkittävästi, kun henkilöstön aloitteesta päästiin hyvään paikalliseen sopimukseen työehdoista. Myös eläkeratkaisut ja muut sisäiset järjestelyt helpottivat painetta irtisanomisiin", Yli-Äyhö sanoo.

Ylen ohjelmatyöntekijät YOT:n pääluottamusmies Jyrki Saarikoski arvioi Ylen tiedotteessa, että 63:n yleläisen irtisanominen on ankara isku etenkin irtisanottaville työntekijöille, mutta myös työyhteisöille ja Ylen tuotantokulttuurille.

"Yhtiö irtisanoo työntekijöitä joiden työpanosta kuitenkin kipeästi tarvitaan muun muassa kevään kisojen ja kuntavaaliohjelmien toteuttamisessa. On silti todettava että raskaat yt-neuvottelut pystyttiin käymään lävitse avoimessa hengessä ja keinoja etsien, minkä vuoksi alkuperäinen 145:n irtisanomislukema supistui", Saarikoski sanoo.

Neuvottelujen piirissä oli Tuotannot-yksikön Yle Tuotanto ja Design -osaston koko henkilöstö. Neuvottelut päättyivät 25. tammikuuta 2017. Taustalla oli parlamentaarisen Yle-työryhmän linjaus ja Ylen uudistussuunnitelmat.

Yle Tuotanto ja Design toimii jatkossakin sekä Helsingissä että Tampereen Mediapoliksessa. Osasto vastaa ohjelmien tuotannollisesta työstä eli esimerkiksi lavastuksesta, puvustuksesta, naamioinnista, kuvauksesta, äänityksestä, grafiikasta ja leikkaamisesta.

Tuotantotyötä tehdään Ylessä myös Uutis- ja ajankohtaistoiminta- ja Svenska Yle -yksiköissä.