Sosiaalinen media

Laura Kukkonen 11.7.2018 08:32

YouTube investoi 25 miljoonaa dollaria taisteluun valeuutisia vastaan

Colourbox

YouTube on kertonut ryhtyvänsä uusiin toimiin suitsiakseen valeuutisten ja salaliittoteorioiden leviämistä palvelussa.

Googlen omistama videopalvelu YouTube aikoo investoida 25 miljoonaa dollaria, eli reilut 21 miljoonaa euroa journalismiin.

Iso osa rahoista käytetään Google News Initiativen perustamiseen. Kyseessä on työryhmä, johon kuuluu uutisorganisaatioita ja media-asiantuntijoita. Heidän on määrä toimia YouTuben neuvonantajana uudistuksissa.

YouTube haluaa muun muassa auttaa uutisorganisaatioita tuottamaan videoita palveluun sekä uudistaa alustaa tukemaan luotettavia uutislähteitä entistä paremmin.

Jatkossa YouTube nostaa seulotuista ja luotettaviksi todetuista lähteistä peräisin olevaa sisältöä aiempaa vahvemmin sen omiin Top News ja Breaking News -osioihin. Lisäksi se aikoo luoda uusia ominaisuuksia palveluun, jotta paikallisten uutisten jakelu olisi helpompaa. Jälkimmäinen uudistus otetaan aluksi käyttöön vain Yhdysvalloissa.

YouTubella on ollut aikamoisia ongelmia liittyen juuri tuoreisiin uutistapahtumiin. Salaliittoteoriat ja valeuutiset ovat levinneet nopeasti esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuneiden joukkoampumisten yhteydessä. Osa sisällöistä on levittänyt väärää tietoa tapahtuman poliittisista sidoksista tai väittänyt, ettei ampumisia ole lainkaan tapahtunut.

YouTube alkaa jakaa palvelussa myös kolmansien osapuolten tuottamaa tietoa "vakiintuneista historiallisista ja tieteellisistä aiheista, joihin usein liittyy väärää tietoa", kuten ihmisen laskeutuminen kuuhun tai vuonna 1995 tapahtunut Oklahoma Cityn pommi-isku.

YouTuben tuotejohtaja Neal Mohan ja liiketoimintajohtaja Robert Kyncl ovat tunnustaneet YouTuben ongelmat.

"Tiedämme, että meillä on paljon töitä tehtävänämme. Odotamme innolla, että voimme tarjota parempia kokemuksia käyttäjille, jotka tulevat joka päivä YouTubeen oppimaan moninaisista lähteistä enemmän siitä, mitä maailmalla tapahtuu", Kyncl ja Mohan sanailevat YouTuben tiedotteessa.

Asiasta kertovat muun muassa The Guardian ja TechCrunch.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.