YouTube Kids on mainosrahoitteinen sovellus, joka lanseerattiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran helmikuussa 2015.

Kyseessä ei ole lisäosa YouTube-videopalvelulle, vaan kokonaan uusi sovellus, jonka yhtenä tarkoituksena on tarjota lapsille opetusta turvallisemmassa ympäristössä.

Sovellusta voi käyttää puhelimella ja tabletilla sekä televisiolla ChromeCastin, Apple TV:n, pelikonsolin tai älytelevisiotoiminnon kautta.

YouTube Kidsin sisältö on Google n toimialajohtaja Robert From in mukaan suunniteltu erityisesti perheitä silmällä pitäen.

Sisällöt, videolistat ja kanavat on palvelussa jaoteltu neljään kategoriaan: Ohjelmat, Musiikki, Opetus ja Tutustu.

"YouTube Kids on suunniteltu alusta saakka perheille. Lapsille se tarjoaa turvallisemman tavan löytää inspiroivia ja innostavia sisältöjä ja vanhemmille runsaasti työkaluja tehdä kokemuksesta juuri omalle perheelle sopiva", Googlen Robert From toteaa tiedotteessa.

Koska palvelun missiona on luoda mahdollisimman turvallinen katsomisympäristö lapsille, kuka tahansa ei voi ladata uuteen palveluun mitä tahansa, vaan palveluun on valikoitu nimenomaan lapsille soveltuvaa sisältöä. Myöskään kommentointi ei ole videoilla käytössä.

Vanhemmat voivat esimerkiksi halutessaan valita nähtäväksi vain tietyt kanavat tai videot tai vaihtoehtoisesti estää tiettyjen kanavien tai videoiden katselun. Myös hakutoiminnon käytön voi estää.

Videoiden katseluajan voi rajoittaa halutuksi, esimerkiksi puoleksi tunniksi. Sovellus kertoo lapselle koska katseluaika on päättynyt.

Turvalliseen ympäristöön panostaminen näkyy myös palveluun sijoitettavassa mainonnassa. Esimerkiksi ruokaan, juomaan tai videopeleihin liittyviä mainoksia tai elokuvatrailereita ei näytetä lainkaan. Myöskään klikattavia mainoksia ei näytetä, eli lapsia ei viedä kesken katselun pois palvelusta.

YouTube Kids on tarkoitettu 3-12 -vuotiaille lapsille, kun taas YouTube on suunnattu yli 13-vuotiaille käyttäjille.

Palvelu on lanseerauksensa jälkeen ladattu kymmeniä miljoonia kertoja, sisällöillä on yhteensä yli 160 miljardia katselukertaa ja palvelua käyttää viikoittain yli 14 miljoonaa katselijaa.