Sosiaalinen media

Maarit Alkula 17.1. 11:19

Youtube kieltää vaaralliset haasteet ja ahdistavat kepposet

Colourbox

Youtube ei hyväksy myöskään piloja, joka voivat traumatisoida lapsen.

Youtube kieltää vaarallisten stunttien ja emotionaalisesti ahdistavien kepposten julkaisemisen palvelussaan. Viime aikoina ihmiset ovat julkaisseet Youtubessa videoita, joilla he esimerkiksi tekevät asioita silmät sidottuina Netflixin Bird Box -elokuvan innoittamina.

Aiemmin Youtuben käyttäjät ovat erilaisten haasteiden innoittamina muun muassa syöneet pesuainetta tai sytyttäneet itsensä tuleen. Youtuben uuden linjauksen mukaan sen palvelussa ei ole sijaa niiden kaltaisille haasteille, jotka voivat aiheuttaa vakavan vaaran tai jopa kuoleman.

Youtube ei hyväksy myöskään piloja, jotka saavat kohteensa uskomaan olevansa vakavassa fyysisessä vaarassa tai jotka saavat lapset kokemaan voimakasta emotionaalista ahdistusta, joka voisi traumatisoida lapsen. Youtube kertoo tehneensä ohjeistuksen yhteistyössä lastenpsykologien kanssa. Esimerkiksi vanhemman kuolemalla huijaaminen, vakava hylkääminen tai virheiden tekemisestä häpäiseminen ovat mustalla listalla.

Seuraavien kahden kuukauden aikana uutta linjausta rikkoneille käyttäjille ei koidu seuraamuksia, mutta videot poistetaan. Myös ennen sääntöjen päivittämistä julkaistua sisältöä saatetaan poistaa, mutta käyttäjä selviää rangaistuksetta. Kahden kuukauden armonajan jälkeen sääntöä rikkovan sisällön julkaiseminen voi johtaa rangaistuksiin, jopa käyttäjätilin poistamiseen, mikäli käyttäjä rikkoo Youtuben sääntöjä kolmesti kolmen kuukauden ajanjakson sisällä.

Youtuben edustaja kertoo CNBC:lle, että vahingollista toimintaa edistävät videot ovat olleet kiellettyjä jo pitkään ja että sääntöjen selkeyttäminen on vastaus Youtuben saamaan palautteeseen.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö