Etenkin monelle nuorelle YouTube sta on tullut tärkein kanava musiikin kuunteluun, eikä ihme: sisältöä on paljon eikä siitä tarvitse maksaa. Lysti saattaa loppua, kun se saattaa tulla uusien tekijänoikeusvaatimusten vuoksi palvelulle liian riskialttiiksi.

EU on vääntänyt pitkään uudesta tekijänoikeuslainsäädännöstään, jonka kenties ratkaiseva äänestys on edessä tammikuussa. Etenkin YouTube mutta myös monet muut ovat kamppailleet hankkeen 13. artiklaa vastaan. Se asettaa tekijänoikeuksien alaista materiaalia julkaisevalle palvelulle uusia vaatimuksia.

The Verge kirjoittaa YouTuben toimitusjohtajan Susan Wojcicki n maalailevan blogissaan synkkiä kuvia uusien säädösten vaikutuksista: ”EU-kansalaiset ovat vaarassa jäädä kokonaan ilman videoita.”

Hänen mukaansa nyt esitetyssä muodossa palveluntarjoajille ollaan asettamassa niin tiukkoja vaatimuksia, ettei niiden täyttäminen ole mahdollista sen paremmin teknisesti kuin taloudellisestikaan.

Wojcicki ottaa esimerkiksi äärimmäisen suositun Despacito-musiikkivideon.

”Monella taholla on oikeuksia siihen alkaen musiikin tallentajista kustantajiin. YouTubella on sopimus monien tahojen kanssa, mutta osaa emme edes tunne. Tästä syystä meidän pitäisi estää video välttyäksemme seurauksilta”, hän selittää.

Wojcicki muistuttaa, että riski kasvaa tähtitieteellisin mittoihin, kun YouTubeen ladataan 400 tunnin verran tavaraa joka ainoa minuutti: ”Mahdolliset korvausvelvoitteet kasvavat niin suuriksi, ettei yhdelläkään yrityksellä on mahdollisuuksia ottaa niin valtavaa taloudellista riskiä.”

Wojcicki puolustaa YouTuben omaa Content ID -järjestelmää, jonka kehittämiseen se on noin kymmenen vuoden aikana käyttänyt yli 100 miljoonaa dollaria: ”Tähän mennessä olemme järjestelmän puitteissa maksaneet yli 2,5 miljardia dollaria tekijänoikeuksien haltijoille heidän sisältöjensä jakamisesta.”