Suomen Lasten Syöpäsäätiö Aamu ja Kustannusosakeyhtiö Otava julkaisevat yhteistyössä aamusatuja äänikirjamuodossa lasten syövän päivänä 15. helmikuuta. Saduilla kerätään varoja lasten syöpätutkimukseen.

Aamu Säätiön asiamies Laura Paasio kertoo, että kyseessä on Aamu Säätiön hyväksi tehty yhteistyöhanke, jonka myötä haetaan säätiölle tunnettuutta ja sitä kautta lahjoituksia lasten syöpäsairauksien hoidon kehitykseen.

"Pyrimme hankkeen avulla edistämään lasten syöpäsairauksien hoitoa Suomessa ja turvaamaan sen, että meillä on uudenaikaisimmat hoidot Suomessa käytössä", Paasio kertoo M&M:lle.

Hankkeessa ovat kumppaneina mukana Otavan ohella markkinointiviestinnän konserni N2, Suomalainen Kirjakauppa sekä joukko nimekkäitä lastenkirjailijoita. Aamusatuja ovat hanketta varten kirjoittaneet Veera Salmi, Tuula Kallioniemi, Hannele Lampela, Anttu Harlin sekä Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Jokainen hankkeessa mukana oleva taho on lähtenyt mukaan hyväntekeväisyyttään. Hankkeessa mukana olevat kumppanit eli markkinointiviestinnän konserni N2, Otava-konserni, Suomalainen Kirjakauppa sekä kaikki äänisadut luoneet kirjailijat eivät siis pyydä palkkiota tekemästään työstä.

"Euroja tähän ei laiteta yhtään. Myynnistä voi tulla esimerkiksi ALV-kustannuksia, mutta ne menevät sitten valtion kassaan. Kenenkään yksittäisen toimijan kassaan ei mene hankkeen myötä yhtään mitään", Paasio kertoo.

Paasion mukaan kyseessä on ajankohtainen esimerkki yritysvastuullisuudesta eli siitä, kuinka yritykset ja organisaatiot voivat omalla toiminnallaan edistää merkittäviä yhteiskunnallisia asioita.

"Tämä on upea esimerkki hankkeesta, jossa yritykset voivat tehdä hyvää omalla osaamisellaan sen sijaan, että pistäisivät rahaa lahjoituksena, vaan lahjoituksen muoto on oma ammattitaito."

"Sadut ovat portti tunteisiin"

Tarinoissa seikkailevat lastenkirjoista tutut hahmot Tatu ja Patu, Prinsessa Pikkiriikki, Kikattava Kakkiainen, Puluboi ja Sininen lintu.

Aamusaduissa tehdään tutkimusmatkoja sumuiseen metsään, yölliseen leikkipuistoon, kukkakaupan ikkunalle ja ensimmäiselle telttaretkelle. Kaikissa tarinoissa aamu on jollakin tavalla läsnä.

"Kaikki lapset tarvitsevat satuja. Sadut rohkaisevat, lohduttavat, naurattavat ja auttavat käsittelemään tunteita. Aamusatujen kuunteleminen tekee hyvää lapsille ja aikuisille”, Otavan lasten- ja nuortenkirjapäällikkö Kaisu-Maria Toiskallio toteaa.

Nimekkäät lastenkirjailijat lähtivät ilolla hyväntekeväisyystempaukseen mukaan.

Puluboin tutkimusretkestä sadun kirjoittanut Veera Salmi toteaa, että lasten ja etenkin sairastuneiden lasten tapauksessa tärkeää on toivon ja ilon ylläpitäminen, ja sen pohtiminen, mistä milloinkin löytyy seikkailu.

"Niin kirjailijana kuin entisenä lapsena ja aika ajoin yksinäisyyttä kokeneena tiedän, että mielikuvitus tuo lohtua. Seikkailu löytyy ikkunalaudan jukkapalmusta, joka muuttuu autiosaarella kasvavaksi palmuksi, pieni liekki kynttilässä on iltanuotio, joka kokoaa ympärilleen ihmisiä, sinut ja minut", Salmi sanoo.

"Sadut ovat portti tunteisiin ja syvällisten elämysten äärelle. Syöpä muuttaa lapsen elämän äkisti ja rajusti. Tällöin satujen merkitys lapsen sisäisten voimavarojen löytämisessä saattaa olla suuressakin roolissa", Laura Paasio sanoo.

Aamusadut julkaistaan lasten syövän päivänä 15. helmikuuta, ja ne ovat ostettavissa digitaalisessa muodossa Suomalaisen Kirjakaupan verkkokaupasta. Äänikirjojen tuotto menee lyhentämättömänä Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiölle.

Tällä hetkellä suomalaisista lapsista noin 3 000 on syöpähoidossa tai seurannassa, ja vuosittain tehdään yli 150 uutta lasten syöpädiagnoosia.