165 yritystä ja teollisuuden etujärjestöä on osoittanut yhteisen vetoomuksen EU:n kilpailukomissaarille Margrethe Vestagerille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yritykset vaativat EU:ta tiukentamaan toimiaan hakukonejättiä vastaan, koska Google suosii sinne syötetyissä hakutuloksissa omia palvelujaan.

Vetoomuksessa on mukana 165 yritystä ja organisaatiota Yhdysvalloista, Britanniasta ja 21 EU-maasta.

Allekirjoittajien mukaan Google antaa muun muassa matkustamiseen, työpaikkoihin ja yöpymisiin liittyvissä hakutoiminnoissa omille palveluilleen näkyvimmän paikan sivustolla.

Tähän pitää heti puuttua, yritysjoukko vaatii.

“Ihmiset odottavat Googlen antavan heille kaikista relevanteimman ja laadukkaimman hakutuloksen, johon he voivat luottaa. He eivät edellytä meidän asettavan tiettyjä yrityksiä tai kilpailijoita muiden edelle, tai että meidän pitäisi lopettaa hyödyllisten palvelujen tarjoaminen, jos ne tuovat lisää vaihtoehtoja eurooppalaisille”, Googlen edustaja sanoo Reutersin mukaan.

Sakkoja jo aiemmin

Vestager on jo määrännyt Googlelle kolmen vuoden aikana 8,25 miljardin euron sakot vahvan markkina-aseman väärinkäytöstä.

Sakot tulivat siitä, että Google on suosinut omaa ostovertailupalveluaan, Android-mobiiliohjelmistoaan sekä mainospalvelujaan.

165 yrityksen ryhmä on oman arvionsa mukaan kaikkien aikojen suurin joukko, joka vaatii EU:n kilpailupolitiikan johtoa toimimaan.

EU:n komissio on ilmoittanut saaneensa viestin ja aikoo vastata siihen mahdollisimman nopeasti.