Espanjalainen Inditex on onnistunut uudistamaan myymälänsä sekä verkkokauppansa teknologian niin, että sekä myynti että tulos ovat olleet ennätyksellisiä.

Inditexin nettomyynti kasvoi helmi-heinäkuussa 7 prosenttia 12,8 miljardiin euroon ja nettotulos 10 prosenttia 1,55 miljardiin euroon.

Yhtiö kassavirta kasvoi 13 prosenttia 6,73 miljardiin euroon, mikä on enemmän kuin koskaan.

Inditexillä on 96 maassa 7420 myymälää. Zaran lisäksi yrityksen brändejä ovat Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius ja Uterqüe.

Inditex ei julkista ketjujen myyntiä tai maakohtaisia lukuja erikseen.

Hyvistä luvuista huolimatta sijoittajat olivat pettyneitä liiketulosmarginaalin kasvuun. Markkinoilla oli odotettu enemmän. Inditexin osake laski keskiviikon tulospäivänä 1,6 prosenttia. Vuoden aikana kurssi on noussut 28 prosenttia.

Zaran mallistossa oli yksi asu, joka omalta osaltaan nosti kesän myyntiä. Pilkullisesta mekosta tuli niin suosittu, että Zara avasi sille oman Instagram-tilin.

Puku myytiin loppuun monissa myymälöissä, ja sen käyttäjät kokivat muodostavansa kuin oman kulttinsa, kertoo Financial Times.

Inditexin hyvä vauhti on jatkunut myös kesän lopulla, sillä myymälä- ja verkkokauppa on kasvanut elo–syyskuussa kahdeksan prosenttia.

Zaran myymälöitä on uudistettu kaikilla markkinoilla. Torstaina ketju avasi laajennetun myymälänsä Dubaissa. Se on nyt 5 000 neliöllään maailman suurin Zara.

Pikamuodin maineen parantamiseksi Inditex on lisännyt vastuullisuuteen liittyviä toimia. Se on lanseerannut TRFXJoin Life-denim-malliston, jossa vaatteet on tehty vain kierrätetystä denim-kankaasta.

Join Life -merkin vaatteet on tehty tiukimpien vastuullisuusstandardien mukaisesti. Tänä vuonna 20 prosenttia Zaran vaatteista on Join Life -merkin alla. Yhtiö arvioi merkin myynnin yli kaksinkertaistuvan Inditexin ketjuissa ensi vuonna.

Ensi vuonna Inditex luopuu kokonaan muovipusseista ketjujensa myymälöissä.