Toimistot

Mikael Sjöström, Aleksi Ylä-Anttila 24.4.2018 10:09 päivitetty 30.8.2018 13:51

Zeeland Family laajenemassa Pohjoismaihin: "Olemme todella innoissamme"

Juho Kuva
Tuomas Airisto

Markkinoinnin palvelutoimisto Zeeland Family on laajentamassa liiketoimintaansa Pohjoismaihin yrityskaupan kautta. Yhtiö suunnittelee myös rinnakkaista listausta ja yleisöantia Tukholman pörssin First North -markkinalla.

Zeeland Family on tehnyt ehdollisen aiesopimuksen, jonka mukaan se ostaa kesäkuun loppuun mennessä osakevaihdolla ruotsalaisen markkinointiautomaatiopalveluita tarjoavan WeAreGrowit Ab:n.

Ostettavan yhtiön nimi on tarkoitus muuttaa Avidly Ab:ksi.

Zeeland maksaa Avidlyn osakkeiden kauppahinnan noin 3330 000 uudella osakkeella kahdessa vaiheessa. Määrä vastaa noin 19 prosentin omistusosuutta Zeelandista osakeannin jälkeen. Vaihtosuhde perustuu yhtiöiden liiketoimintavolyymien suhteeseen maaliskuussa 2018.

Mahdollinen lisäkauppahinta on 1,25 kertaa Avidlyn annualisoidun jatkuvien palveluiden liikevaihdon kasvun ajanjaksolla 1.5.2018 - 30.4.2019. Myös arviolta noin 4,6 miljoonan euron lisäkauppahinta maksettaisiin uusilla Zeelandin osakkeilla. Osakkeen hinta olisi osakevaihdolla painotettu keskikurssi.

Zeeland Familyn toimitusjohtaja Tuomas Airisto kertoo yhtiön työskennelleen Avidlyn kanssa viime syksystä lähtien. Airiston mukaan Zeeland Family ja Avidly jakavat samankaltaiset arvot, visiot sekä tavoitteet.

"Olemme todella innoissamme laajentumisaikeista Pohjoismaissa. Avidly on voimakkaassa kasvussa ja jo vahva toimija Pohjoismaissa enkä pidä lainkaan mahdottomana, että voimme yhdessä saavuttaa merkittävää markkina-asemaa jopa Euroopan ulkopuolella", Airisto arvioi tiedotteessa.

Avidlyllä on kokonaan omistetut toiminnalliset tytäryhtiöt Ruotsissa (Doidea Consulting AB), Norjassa (Inbound Norway AS) ja Tanskassa (Katalysator Kommunikation ApS).

Avidlyn liikevaihto on tänä vuonna arviolta 4,5 mljoonaa euroa, mistä jatkuvien palvelujen osuus on yli puolet. Yhtiö arvioi, että sen nettotulos on tänä vuonna 5-10 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiöllä oli huhtikuussa 45 työntekijää.

Osakevaihto edellyttää hyväksyttyä due diligence -tarkastusta.

Zeeland Family arvioi, että järjestelyn toteutuessa sen koko vuoden 2018 liikevaihto ja myyntikate kasvavat ja että järjestelyyn liittyvillä kustannuksilla oikaistu liikevoitto on selvästi positiivinen.

Aiemmin Zeeland Family arvioi, että sen liikevaihto, myyntikate ja liikevoitto kasvavat viime vuodesta. Viime vuonna yhtilön liikevaihto oli 15,6 miljoonaa euroa, myyntikate 12,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto miljoona euroa.

Rekrytoinnit rasittivat alkuvuoden kannattavuutta

Osakevaihdolla syntyvä yhtiö työllistäisi heti noin 210 henkilöä ja yhdistyneen yhtiön vuoden 2018 ennustettu pro forma liikevaihto olisi noin 22-24 miljoonaa euroa. Uuden yhtiön tavoitteena olisi, että jatkuvat palvelut olisivat yli puolet liikevaihdosta.

Lisäksi yhtiö tavoittelisi voimakasta orgaanista ja epäorgaanista kasvua sekä 5-10 % liikevoittotasoa integraation jälkeen. Yhtiön pitkän aikavälin tavoitteena olisi tulla globaaliksi markkinajohtajaksi valittujen markkinointiviestintäteknologioiden luovana hyödyntäjänä.

Zeeland Family suunnittelee toteuttavansa ensi syksynä rinnakkaislistauksen Tukholman pörssin First North -markkinapaikalle sekä tähän liittyvän arviolta noin 10 miljoonan euron osakeannin.

Osakeannissa kerättävät varat käytettäisiin digitaalisen markkinoinnin liiketoiminnan kansainväliseen laajentamiseen yritysostoin. Päätökset mahdollisesta osakeannin järjestämisestä sekä rinnakkaislistauksesta tehdään erikseen myöhemmin.

Zeeland Familyn liikevoitto laski tammi-maaliskuussa lähes 32 prosenttia vertailukaudesta 0,4 miljoonaa euroon. Vertailukaudella liikevoittoa kertyi 0,59 miljoonaa euroa.

Liikevoittoprosentti 8,6 oltuaan vuotta aiemmin 14,7. Osakekohtainen tulos laski 0,23 euroon vertailukauden 0,33 eurosta.

Toimitusjohtaja Airiston mukaan ensimmäinen vuosineljännes oli hienoinen pettymys myyntikatteen kehittymisen osalta.

"Alkuvuoden kannattavuutta rasitti myös talven aikana kasvua varten tekemämme rekrytoinnit. Vuonna 2017 koko vuoden liikevoitosta tehtiin lähes 75 prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä ja arvioimme, että vuonna 2018 tulos rakentuu tasaisemmin vuosineljänneksille."

Liikevaihto kasvoi 16,8 prosenttia vertailukaudesta 4,7 miljoonaan euroon vertailukauden 4,02 miljoonasta eurosta.

Aiemmin huhtikuussa M&M kertoi, että Zeeland Familyn Turun toimiston 20 työntekijästä 11 oli irtisanoutunut. Tuomas Airisto kertoi M&M:lle tuolloin yrityksen tehneen jo korvaavia rekrytointeja. Hän arvioi myös, että irtisanoutumiset eivät vaikuta toimiston toimintakykyyn, koska muiden toimistojen työntekijät voivat paikata työntekijävajetta.

Zeeland Family työllistää yli 170 henkilöä kuudessa eri toimipisteessä. Zeeland Familyllä on toimistoja Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Zeeland Familyn liikevaihto vuonna 2017 oli 15,7 miljoonaa euroa. Kasvua edellisvuodesta kertyi 12 prosenttia. Myyntikate oli viime vuonna 12,9 miljoonaa euroa. Liikevoittoa toimisto teki 1,1 miljoonaa euroa.

Kommentti

19.03.2019 11:37

Oi vaalihuuma, missä viivyt?

Suomessa vieraileva turisti ei huomaa mistään, että eduskuntavaaleihimme on alle kuukausi aikaa. Milloin vaalimainonta käynnistyy toden teolla?