Kommentti

M&M 30.1. 09:30

Afroamerikkalainen kulttuuri-hegemonia jyräsi maailman, Putin ihan hädässä

Ilkka Jauhiainen

Venäjän trollauksen heikkoon tehoon vaikuttaa myös se, että Venäjä on pehmeän vaikuttamisen lilliputti.

Useissa Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että vain harvat amerikkalaiset levittivät Facebookissa ja Twitterissä valeuutisia. Niiden levittäjät olivat yleensä suhteellisen vanhoja, konservatiiveja ja Trumpin kannattajia.

Varsinkin Twitterissä valeuutisia levittivät hyvin harvat. Twitteriä koskevasta tutkimuksesta kirjoitti ensin perussuomalaisten lehti Suomen Uutiset.

Tutkijoiden mukaan valeuutiset eivät ratkaisseet vaalien lopputulosta. Journal of Economic Perspectives lehdessä julkaistu tutkimus arvioi, että Trumpin voittomarginaali on huomattavasti suurempi kuin valeuutisten mahdollinen vaikutus.

Yllä mainituissa tutkimuksissa on paljon ongelmia. Yksi niistä on ilmeinen. Tutkimuksissa keskitytään uutisten jakamiseen. Suuri osa Facebookissa levitetyistä valheista ja vääristä tiedoista on ihmisten mielipiteitä ja kommentteja.

Tässä yksi kotimainen esimerkki eiliseltä päivältä. ”Esperin käsissä on huonon hoidon seurauksena kuollut todennäköisesti enemmän veteraaneja kuin Neuvostoliiton suurhyökkäyksessä Karjalan kannaksella”, kirjoitti eduskuntaan pyrkivä Mikko Kärnä Uuden Suomen blogissa.

Kun tämä lähtee leviämään Facebookissa mukamas yleisenä tietona, niin sitä ei luokitella uutiseksi vaan huhuksi. Vale se on joka tapauksessa. Suomalaisten tappioiksi on Karjalan taisteluissa 9.6–15.7.1944 on arvioitu 12 932 miestä.

Oletettavaa on, että Yhdysvalloissa levinneistä Facebook-valeista suurimman osan ovat keksineet amerikkalaiset hörhöt itse. Niinhän toimivat suomalaisetkin.

Suomen uutisten asiallisen jutun perässä joku jo toteaa: ” Globalistit kumma kyllä tarvitsivat Trumpin, siksi. Hoo Clinton rikollisine säätiöineen olisi deepstatelle ollut liian läpinäkyvä,, esim. miettikää köhivää lähes mielipuolisesti toimivaa Clintonia vaalien alla ja nyt.”

Se, että Venäjän valeuutiset eivät toimi verkossa, on hyvä uutinen. Venäläiset trollit ovat kuitenkin saattaneet merkittävästi lisätä netissä leviävien valheiden määrää. Tätä Facebook pyrkii onneksi ehkäisemään ennen tulevia eduskuntavaaleja.

Venäjän trollauksen heikkoon tehoon vaikuttaa myös se, että Venäjä on pehmeän vaikuttamisen lilliputti. Pehmeä vaikuttaminen on mielikuvien ja mieltymysten synnyttämistä. Yhdysvaltojen pehmeä vaikuttaminen tulee musiikista, elokuvista, tv-sarjoista ja muusta viihteestä.  

Merkittävä osuus pehmeässä vaikuttamisessa on mustien kulttuurista syntyneellä nykyisellä nuorisomusiikilla. Se on hallinnut maailman nuorten elämää jo 1950-luvulta lähtien ja tiivistänyt suhdettamme Yhdysvaltoihin ja länsimaihin. Voimme puhua jopa afroamerikkalaisesta kulttuurihegemoniasta.

Tätä tunnesidettä on vaikea katkaista ilkeillä poliittisilla viesteillä. Svengaavan musiikin edessä Putin on aivan voimaton.  

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö