Kommentti

Seija Holtari 13.11.2017 12:11

Älkää tänne tulko – eikun tervetuloa meille vaan kaikki sairaat

Markkinoinnin eksperteille on luvassa jättimäinen urakka, kun maakunnat aloittavat.

Maakunnissa on markkinointigurun mentävä aukko. Tai pikemminkin 18 gurun aukko. Markkinointi on maakunnille niin pimeää aluetta, että guruksi kelpaa tavallinenkin markkinoinnintekijä.

Erityinen markkinoinnin autiomaa ovat sosiaali- ja terveyspalvelut. Maakunnan liikelaitosten pitää alkaa markkinoida omia sotekeskuksiaan, jotta ne pärjäisivät kilpailussa yritysten omistamien sotekeskusten kanssa.

Sotemiljardeja pyörittäviä maakuntia ei vielä ole eikä niillä päättäjiä, jotka hahmottelevat tarjottavaa palvelu- ja toimipisteiden verkostoa. Siirtymäaika asiakkaan valinnanvapauteen jää julkisten toimijoiden kannalta lyhyeksi.

Perimmäinen ongelma piilee julkisten organisaatioiden toimintakulttuurissa. Kuntien pyörittämä terveydenhuolto ei ole joutunut markkinoimaan palveluitaan. Pikemminkin sen tavoite on ollut rajoittaa palveluiden käyttöä tekemällä saatavuudesta eri tavoin hankalaa.

Paras asiakas on nyt poissa pysyvä asiakas. Kohta pitäisi kääntää takkia ja haalia asiakkaita terveyskeskukset pullolleen.

Julkiset terveyspalvelut pyörivät vielä pari vuotta kuntien budjettirahoituksella. Kunnat eivät ole halunneet nostaa sotepalveluihin osuutta kunnan sisäisessä rahanjaossa. Tämä on johtanut pitkiin jonoihin etenkin terveyskeskuksissa ja hammashoidossa.

Asiakkaita on nyt siis liikaa. Muutaman vuoden kuluttua heitä voi olla liian vähän, kun yritykset ryhtyvät kilpailemaan asiakkaista. Tämä johtaisi julkisomisteisten sotekeskusten lakkautuksiin.

Julkisomisteiset sotekeskukset lähtevät pallvelujensa markkinointiurakkaan pitkältä takamatkalta. Siksi palvelujen markkinointia pitäisi alkaa pohtia heti, kun maakunnat heräävät lain voimalla henkiin.

Mikä voisi olla markkinoinnin pääviesti, joka pitää asiakkaat julkisomisteisten sotekeskusten asiakkaina? Miten julkisomisteinen sotekeskus erottuu kilpailijoista? Ketkä ovat sotekeskuksen tähtilääkärit? Mitkä ovat toiminnalliset innovaatiot, jotka saavat asiakkaan suosittelemaan sotekeskusta naapurillekin?

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö