Kommentti

Marjo Ollikainen 30.11.2018 11:56

Ärsyttääkö sinua poliitikkojen räksytys? – Korjataan politiikka pisteyttämällä heidän viestintänsä

Marjo Ollikainen on Talouselämän toimituspäällikkö.

Tehdään yhdessä oma vaalikone, jossa puolueille ja ehdokkaille jaetaan plus- ja miinuspisteitä heidän viestintänsä perusteella.

Vaaleihin on vielä lähes viisi kuukautta, mutta poliitikkojen ja heidän avustajiensa vaalikuume alkaa vaikuttaa jo epidemialta. Ongelmana on, että mitä kuumemmiksi poliitikot käyvät, sitä kylmemmiksi ja luotaantyöntävämmiksi muuttuvat äänestyskopit. Eduskuntavaalit ovat 14. huhtikuuta, mutta jo tässä vaiheessa poliitikot käyvät niin kuumina, että lähes minkä tahansa puolueen äänestäminen saattaa vaikuttaa fiksujen äänestäjien mielestä mahdottomalta.

Yhteisöpalvelu Twitter on täynnä kommentteja, joissa poliitikot ja heidän taustajoukkonsa haukkuvat toisen puolueen jäseniä tai tavoitteita. Vaikuttavin esimerkki poliitikkojen vaaliraivosta saatiin maanantaina Ylen A-Studiossa, kun kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok) ja Ville Niinistö (vihr) huusivat toistensa suuhun "keskustelussa" perustulosta.

Eri mediat julkaisevat ennen vaaleja omat vaalikoneensa, joissa itselleen mieluisia ehdokkaita voi etsiä heille tehtyjen asiakysymysten avulla. Vaalikoneet eivät kuitenkaan paljasta sitä, miten poliitikko käyttäytyy muita kansanedustajia eli mahdollisia tulevia kollegoitaan kohtaan.

Itävallassa kansa kyllästyi tutkijoiden mukaan siihen, että vallassa olleet konservatiivit ja sosiaalidemokraatit tappelivat keskenään niin paljon, että eivät saaneet mitään aikaiseksi. Vaalit voittanut konservatiivien Sebastian Kurz teki kaksi lupausta: ensimmäinen oli maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ja toinen se, että hallituspuolueet eivät tappele keskenään.

Viime joulukuussa Kurz muodosti hallituksen äärioikeistolaisen Vapauspuolueen kanssa. Itävallan hallitusta läheltä seuranneiden tutkijoiden mukaan lupaus on pitänyt: hallituspuolueet ovat palkanneet konsulttiarmeijan, eikä sieltä ole vuoden aikana kuulunut yhtään poikkipuolista sanaa, ja pääministeri Kurzin suosio on pysynyt samalla tasolla kuin vuosi sitten.

"Hallituspuolueen jäsenet eivät koskaan äänestä hallitusta vastaan, vaikka yksityisesti he sanovat häpeävänsä hallituksen politiikkaa", itävaltalainen parlamentin jäsen kertoi suomalaisille toimittajille Wienissä marraskuun alussa.

Tutkijan mukaan useat ministerit ovat niin suuressa uskollisuudenvelassa heidät hallitukseen nostaneelle Kurzille, että tukevat häntä kaikessa. Hallitusyhteistyö äärioikeiston kanssa on johtanut siihen, että konservatiivit ovat radikalisoituneet ja nationalistit hiukan pehmentäneet arvojaan. Kuulostaa jollakin tavalla tutulta myös täällä Suomessa.

Tuskin kuitenkaan haluamme korjata politiikkaa sellaiseksi, että tuleva hallitus radikalisoituu, palkkaa viestintäkonsulttien armeijan eikä minkäänlaista erimielisyyttä sallita? Jotta tähän ei päädytä, voisimme siis yrittää valita eduskuntaan ja hallituksenmuodostajiksi poliitikoita, jotka keskittyvät viestittämään omia tavoitteitaan ja kunnioittavat kilpailevien puolueiden ehdokkaita. Eri mieltä saa ja pitää olla, mutta vastapuolta voi yrittää ymmärtää ja kunnioittaa sivistyneellä keskustelulla.

Tehdään siis oma vaalikone, jossa puolueille ja ehdokkaille jaetaan plus- ja miinuspisteitä heidän viestintänsä perusteella, tyyliin:

Miinukset:

1. Poliitikko haukkuu tiedotteessa toisen puolueen tavoitteita tai jäseniä.

2. Poliitikko on ilkeä tai väheksyy toisen puolueen jäsentä tai äänestäjiä.

3. Poliitikon viestintä on rasistista tai seksististä.

Plussat:

1. Poliitikko keskittyy kertomaan omista tavoitteistaan.

2. Poliitikko kehuu toisen puolueen ehdokasta tai tavoitetta.

3. Poliitikko myöntää avoimesti virheensä tai mokansa.

Mikä sinua ärsyttää tai innostaa poliitikkojen viestinnässä? Jatka listaa, jaa plussia ja miinuksia jo nyt ja lähetä ehdotuksesi uusiksi plussiksi ja miinuksiksi osoitteeseen marjo.ollikainen@almamedia.fi

Julkaisen vaalien Viestintäkoneen kommentissani Markkinointi & Mainonnassa tammikuun lopulla. Testataan, voiko viestinnällä ja äänestämällä korjata politiikkaa. 

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö