Kommentti

Kati Haapakoski 21.8.2018 11:27

Entä jos liikakaloreiden lähteitä säänneltäisiin kuten tupakkaa?

Outi Järvinen
Kati Haapakoski on M&M:n toimituspäällikkö.

Ruokafirmat ja kauppa ovat uusien haasteiden edessä.

”Ruokakauppa näyttäytyy painonsa kanssa kamppailevalle pikemminkin herkkulaarina kuin terveellisten ostosten tekopaikkana”, toteaa KTM Maijastiina Jokitalo väitöstiedotteessaan. Jokitalon väitöskirja on nimeltään ”Mikä meitä lihottaa: Ruoan terveysmerkitysten heijastuminen elintarvikkeiden kuluttajakäyttäytymiseen”, ja se tarkastetaan perjantaina Vaasan yliopistossa.

Pelkkä ruokakaupan ajatteleminen voi saada laihduttajan epäonnistumaan ruokavalinnoissaan.

Väitöskirjan mukaan terveelliset valinnat pitää tehdä kuluttajille vaivattomiksi, houkutteleviksi ja normaaleiksi.

Pienillä muutoksilla terveellisten ja epäterveellisten ruokien saatavuudessa ja sijoittelussa voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia siinä, miten ihmiset valitsevat ruokansa.

Jokitalon väitös on oikeilla jäljillä. Lihavuustutkijat ovat jo pitkään toistelleet, että lihavuuden syynä ei ole ihmisten heikko itsekuri vaan ruokaympäristön muutos.

Yksi tutkijoista on hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoki. Hän on todennut muun muassa, että sokeripitoisista juomista jokaiselle tulee ylimääräisiä kaloreita ja isot pakkaus- ja annoskoot johtavat kaikilla ylisyömiseen ja -juomiseen.

Lisäksi ruoka on maittavampaa, houkuttelevampaa ja halvempaa kuin koskaan aikaisemmin, mikä houkuttelee syömään enemmän.

”Lihavuudesta puhuttaessa ’itse aiheutettu’ -väittämä on täyttä puppua”, Mustajoki kirjoittaa blogissaan.

Mustajoki on visioinut, millainen ruokakauppa on vuonna 2030. Siellä on erikseen merkitty alue, jonne on keskitetty yleisimmät liikakaloreiden lähteet.

Se perustuu säädökseen, joka Mustajoen visiossa perustuu tutkimustietoon siitä, miten maittavan ruuan näkeminen ja läheisyys houkuttelevat syömään. Erillisellä alueella alitajuisia heräteostoksia ei pääse syntymään. Ihmisiä varoitetaan erikseen esimerkiksi kyltein: ”Nämä tuotteet eivät ole päivittäiseen käyttöön. Runsas käyttö lihottaa ja on muutenkin epäterveellistä.” Kaloripitoiset tuotteet ovat myös kalliimpia kuin muut.

Mustajoen mukaan päättäjien tulisi ryhtyä suojelemaan kansalaisia lihottavilta elintarvikkeilta. Kun epäterveellisen ruoan saamista vaikeutetaan, mässääminen vähenee. Hän kirjoittaa, että liikakaloreissa ollaan tällä hetkellä samanlaisessa tilanteessa kuin tupakassa runsas neljäkymmentä vuotta sitten.

Lihavuus sinänsä ei ole ongelma, mutta sen aiheuttamat sairaudet ovat. Lihavuus voi tupakan tavoin johtaa useisiin sairauksiin ja sitä kautta lisätä kärsimystä. Samalla se kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia. Yksi vaihtoehto ovat terveysperusteiset elintarvikeverot.

Mustajoen visio sääntelystä saattaa tuntua utopistiselta, mutta niin vain tupakoinnin rajoittaminenkin onnistui vastoin kaikkia odotuksia. Ruokafirmat ja kaupat voivat omalta osaltaan helpottaa terveempään elämään pyrkimistä. Ne voivat luoda uusia vaihtoehtoja ja tuotteita ja panostaa niiden markkinointiin.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö