Kommentti

Elina Hakola 9.10.2018 09:37

Helsingin keskustaan syntyy lisää luksushotelleja – riittääkö niihin luksusasiakkaita?

Outi Järvinen

Suomi on kiinnostava uutuuskohde, joka ei ole vielä pilalla massaturismista, kirjoittaa Elina Hakola.

Helsingin keskustaan on lyhyessä ajassa syntynyt useampi hotelli, joiden varustelutaso ja hinnat ovat luksus-luokkaa.

Pitkään Helsingin luksushotelli oli Kämp. Sittemmin sen omistava Kämp Collection Hotels on rakentanut lisää boutique- ja luksushotelleja sekä laajentunut yritysostoin. Viimeisimpänä avautui Hotel St. George tämän vuoden keväällä.

Nyt Helsinkiin on syntymässä lisää luksushotellipaikkoja, sillä HYY Yhtymä osti Seurahuoneen talon Spondalta. Kortteliin syntyy 240-huoneinen hotelli, jonka luksustason toimijalle pedataan nyt remontissa puitteita. Avajaisia juhlittaneen vuonna 2021.

Riittääkö Helsinkiin todella tarpeeksi luksustason asiakkaita, jotka haluavat maksaa ekstraa juhlavista puitteista?

Ilmeisesti riittää. Kämp Collection Hotels tekee 76 miljoonan liikevaihdolla 1,3 miljoonan euron liiketappiota, mutta aineettomien hyödykkeiden ja liikearvon poistojen jälkeen oikaistu liiketulos on 3,7 miljoonaa euroa plussalla. Liikevoittoprosentti on 4,9.

Oletusta tukee myös kansainvälisten matkailijoiden määrät. Kesällä matkailijoiden määrät olivat viime vuoteen verrattuna pienemmät, mutta Business Finlandin Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkusen mukaan Suomi 100 -juhlavuosi oli Suomelle ennätysvuosi. Ulkomaisten yöpymisten taso ylitti 6 miljoonan haamurajan.

"Viime vuonna matkailu Suomeen kasvoi viidenneksellä ja tapahtui tasosiirtymä uuteen luokkaan. Koko matkailuteollisuus oli hieman maitohapoilla", hän sanoi Talouselämän haastattelussa viime viikolla.

Varaa kasvaa kuitenkin on vielä. Suomi on kiinnostava uutuuskohde, joka ei ole vielä pilalla massaturismista, kuten jotkut Keski-Euroopan kohteet. Luonto ja hiljaisuus houkuttelevat. Keski-Euroopassa Suomeen on pakettimatkoja tarjolla 46 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, mutta kestävän kehityksen näkökulmasta erityisen halvaksi kohteeksi ei edes kannata pyrkiä.

"Suomi on vielä tuntematon high end -matkailukohteena, mutta monipuolinen ja ammattitaitoisesti toteutettu ohjelmapalvelutoiminta, korkeatasoiset ja erikoiset majoituskohteet sekä henkilökohtainen vieraanvaraisuus luovat hyvät edellytykset kasvulle. Matkailun tulevaisuudennäkymät Suomessa ovat erinomaiset, ja täällä määritellään nyt uusiksi matkailun luksuksen käsitettä", Virkkunen sanoi helmikuussa tiedotteessa.

Ehkä tosiaan Suomi ja Helsinki voivat nousta luksusmatkailukohteiksi. Syksyn vesisateessa on vain välillä vaikea nähdä lähelle.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö