Kommentti

Seija Holtari 13.2. 12:45

Hoivan maine meni mustaksi, mutta yritykset voivat rahastaa nämäkin virheet

Seija Holtari on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Hoivassa eivät päde markkinatalouden lait, ja siksi maineellakaan ei ole niin väliä.

Hoivaskandaalit iskivät Esperi Careen ja Attendoon. Niiden maine mustui, kun viranomaiset joutuivat keskeyttämään kahden hoivakodin toiminnan. Media odottelee lisää tapauksia vesi kielellä.

Yritysten laatujärjestelmät pettivät pahasti. Yhtiöille tosin oli myönnetty laatusertifikaatit. Sertifikaatti on kuitenkin vain eräänlainen ulkopuolisen tahon tarkistama kuvaus siitä, että yhtiö ylipäätään mittaa toimintaansa.

Kuluttajapalveluissa tällainen ikävissä otsikoissa paistattelu saattaisi olla yrityksille kohtalokasta. Hoivayhtiöille tämä on kuitenkin vain ohikiitävä haaste, sillä niiden ei juurikaan tarvitse välittää kuluttajien asenteista tai mahdollisten tulevien palveluiden käyttäjien mielikuvista.

Hoivayhtiöt nimittäin myyvät palveluitaan ennen kaikkea kunnille. Niiden keskeinen palvelulupaus on ollut hintavetoinen: ne ovat luvanneet kunnille säästöjä. Tämän lupauksen ne ovat pitäneet.

Lisäksi hoivapalveluista on pulaa. Palvelujen saatavuutta sääntevät kunnat, jotka seulovat asiakkaat erilaisen avuntarpeen mukaisiin ryhmiin. Vain seulan läpäisseet asiakkaat saavat luvan käyttää verorahoitteisia palveluja.

Hoivapalvelut ovat kalliita, sillä ne ovat erittäin työvaltaisia. Harvoilla perheillä on varaa maksaa palvelut omasta lompakostaan, joten kunnat ja niiden päättäjät ovat hoivayritysten keskeinen kohderyhmä.

Verorahoitteisten markkinoiden kummallisia puolia on, että maineen menettämisellä on liiketoiminnan kannalta hyviäkin puolia.

Poliitikot yrittävät nyt vimmaisesti tarjota ratkaisuksi ongelmiin niin kutsuttua hoitajamitoitusta, mikä tarkoittaisi jopa useiden tuhansien uusien hoitajien palkkaamista kuntien omiin ja yritysten hoivakoteihin. Jos lakeihin tulee muutoksia, hoivayritykset voivat laskuttaa lisäkustannukset palveluiden ostajalta eli kunnilta. Lakimuutoksia varten on sopimuksiin kirjattu erikseen hinnankorotuspykälät.

Karkean laskelman mukaan yritysten liikevaihto kasvaisi vähintään kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Monissa hoivapalveluissa yritysten markkinaosuus on jo 30–50 prosenttia.

Nyt kunnat ja niiden yhteenliittymät ovat ottaneet räikeistä puutteista kärähtäneiden hoivakotien toiminnan haltuunsa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että yritykset panisivat lopullisesti pillit pussiin näillä paikkakunnilla. Kyse on vain väliaikaisista poikkeustoimista. Tarkoitus on, että hoivakotien toiminta palautuu yrityksille, kun toiminnan puutteet on korjattu. Tämä kestänee muutamia viikkoja tai korkeintaan kuukausia.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö