Kommentti

Risto Malin 3.7.2018 09:44

Höpöttävät törpöt vaarantavat Alepan hyvän idean

Outi Järvinen
Risto Malin

Alepa keräisi kaupunkipyöristä paljon nykyistä enemmän sympatiapisteitä, ellei osa pyörän käyttäjistä ajaisi muusta liikenteestä piittaamatta.

Tapahtui Helsingissä tuntemalleni henkilölle viime viikolla: Hän oli palaamassa töistä polkupyörällä ja antoi tapansa mukaan pyörätiellä tilaa sekä samaan suuntaa pyöräileville vauhtikoneille että vastaantulijoille.

Sitten tuli vastaan kesä kesältä paheneva ongelma. Kaksi nuorta pyöräilijää lähestyi suosituilla, Alepan logoilla varustetuilla kaupunkipyörillä. He ajelivat tietenkin ilman kypärää koko pyöräväylän leveydellä ja keskittyivät höpöttämään tärkeitä juttujaan. Ei puhettakaan, että he olisivat seuranneet vastaan tulevia tai ohittavia pyöräilijöitä.

Tuttavani haistoi vaaran ja yritti ajaa mahdollisimman lähellä pyörätien reunaa. Autotielle vilkkaan liikenteen keskelle ei voinut mennä, sillä siellä olisi ollut hengenlähtö lähellä.

No, oli se muutenkin. Sivuutustilanteessa ei tilaa jäänyt yhtään, vaan tuttavani ja vastaan tulleen höpöttäjän pyörien ohjaustangot kolahtivat yhteen. Siitä seurasi vinksahtaneita pyöränsarvia, verisiä rystysiä ja turvonneita käsivarsia.

Törmäilijän pahoittelut olivat aitoja, ja toivottavasti hän otti opikseen. Mutta valitettavasti hän ei ole ainoa törppö Alepan mannekiini.

Tapauksen innoittamana tämän kirjoittaja tarkkaili samana iltana Helsingin pyöräilijöitä. Ja niinhän se oli, että erittäin monet hölmösti pyöräilevät olivat näitä Alepa-mannekiineja. Ajettiin rinnakkain ja ilman kypärää ja jopa jalkakäytävän puolella, vaikka vieressä oli pyörätie. Eikä muu liikenne juuri kiinnostanut, kun oli niin tärkeää puhuttavaa kaverille.

Oman elämänsä turisteja riitti.

Alepa on tietysti täysin viaton mannekiiniensa töppäilyyn, mutta yhtä kaikki: sympatiapisteet putoavat ja hieno markkinointi-idea kärsii.

Kaupunkipyörät ovat niin hieno oivallus, ettei niitä ole syytä poistaa tai vähentää epäkelpojen käyttäjien takia. Enemmistö Helsingin ja Espoon 2 550 kaupunkipyörällä ajavista osaa ja haluaa liikkua sääntöjen ja hyvien käytöstapojen mukaan.

Mutta pitäisiköhän jossain kohtaa olla muistutus: älkää ajako rinnakkain vaan peräkkäin!

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö

Kommentti

22.02.2019 11:44

Epäonnistumisen jalo taito

Tieteessä epäonnistunut koe on arkipäivää. Haluttuun lopputulokseen pääseminen edellyttää lähes aina vähintään yhtä päin seiniä mennyttä testiä. Tätä viisautta hyödyntävät myös modernit, menestyvät yritykset.