Kommentti

Matti Kankare 10.12.2018 12:41

Ja näin sähkökilpailu uhkaa hyytyä Netflix-ilmiön myötä – jos ei olla tarkkoina

Outi Järvinen
Matti Kankare on Talouselämän ja M&M:n toimittaja.

Onko tuttua? Sähköyhtiöt ovat tarttuneet nopeasti ajan ilmiöön: maksa kuukaudessa x-määrä euroja ja saat summalla tätä ja tätä palvelua.

Tämä operaattorimaailmasta ja Netflixistä tuttu kuukausilaskutus on hieno ja yksinkertainen tapa maksaa palvelusta tietty ennakoitava euromäärä, josta hyötyvät niin kuluttaja kuin palvelua tarjoava yhtiö.

Tai näin voisi asiasta ajatella.

Sähkössä asia voi olla kuitenkin hieman ongelmallisempi ainakin niin kauan kunnes kaikki sähköyhtiöt lähtevät kilpailuttamaan kuukausitaksalla omaa sähkönmyyntiään.

Esimerkki Suomen suurimmasta energiayhtiöstä Fortumista.

Fortum tarjoaa kerrostaloasuntoihin vakio-sopimus-vaihtoehtoa, jossa kuluttaja maksaa kiinteän kuukausihinnan arvioidun vuosikulutuksesi perusteella ja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Valittavana on S, M ja L -sopimukset.

S-sopimus soveltuu kerrostaloasuntoihin 44 neliöön asti, M-sopimus taas asuntoihin joiden koko on 45-74 neliötä ja L-sopimus aina 80 neliöön asti.

Mitä nämä sopimukset tarkalleen pitävät sisällään? S-sopimuksessa 12 eurolla kuukaudessa eli 144 eurolla vuodessa voi ostaa enintään 2000 kilowattituntia sähköenergiaa.

Jos kulutat vähemmän, et siitä hyödy.

Jos kulutat enemmän, sähköyhtiöllä on oikeus siirtää kuluttaja ylempään kulutusluokkaan eli M-sopimukseen tai L-sopimukseen joiden kuukausihinnat ovat 17 tai 25 euroa kuukaudessa.

M-sopimuksessa kulutusmäärä voi olla 3000 kilowattituntia ja L-sopimuksessa 5000 kilowattituntia vuodessa.

Kuukausihinnoittelu on todella houkutteleva ja yksinkertainen tapa maksaa monesta asiasta. Samalla se peittää sen, että kuluttaja maksaa saamastaan sähköenergiasta selvästi enemmän kuin olisi tarvetta.

Vertaillaan tilannetta Energiaviraston ylläpitämän sähkön hintavertailusaitin avulla.

Fortumin S-sopimuksessa sähköenergian hinnaksi muodostaa hyväksytyllä maksimikulutuksella 7,2 senttiä kilowattitunnilta, M-sopimuksella 6,8 senttiä kilowattitunnilta ja L-sopimuksella 6 senttiä kilowattitunnilta.

Fortumin on lisännyt tarjouksen houkuttelevuutta vielä sillä, että ensimmäinen kuukausi maksaa 0 euroa. Tämä muuttaa sopimusten kilowattituntihinnat siten, että S maksaa 6,6 senttiä, M maksaa 6,2 senttiä ja L maksaa 5,5 senttiä kilowattitunnilta. 

Mutta tästä huolimatta:

Jos sähkönhankinnan kilpailuttaa ankarimman päälle, sähköä saisi kilpailijoilta yllä mainittujen sopimusten kulutusmäärillä 5,84 sentillä, 3,96 sentillä ja 4,78 sentillä kilowattitunnilta.

Sähkö kannattaa siis kilpailuttaa edelleen riippumatta siitä, onko kyse sitten kuukausihinnoittelutuotteesta, määräaikaisesta tuotteesta tai toistaiseksi voimassa olevasta sähkötuotteesta. Hintaerot voivat olla ovat edelleen jopa kymmeniä prosentteja riippuen siitä kuinka paljon sähköä kuluttaa.

Kannattaa siis edelleen olla tarkkana, vaikka kuukausimaksullinen sähkösopimus tuntuisia kuinka edulliselta. Ainoastaan jatkuva kilpailuttaminen takaa, että jostain voit saada vielä halvemmalla.

Kumppaniblogit

Kaupallinen yhteistyö